Популярната система за съобщения WhatsApp, принадлежаща на Facebook, ще престане да функционира на много стари модели смартфони. Това се дължи на променящите се изисквания за системите iOS и Android, съобщава Metro. 

Отбелязва се, че от 1 ноември 2021 г. месинджърът ще спре да работи на по-старите телефони по целия свят. Общо 43 модела смартфони ще бъдат засегнати. 

В същото време в материала се подчертава, че промените не означават, че приложението ще спре да работи веднага, но вече няма да е възможно да се изтеглят актуализации. Това може да доведе до неизправности или уязвимости в сигурността.

В раздела с често задавани въпроси на WhatsApp се посочва, че потребителите трябва да имат устройство с версия на Android 4.1 или iPhone с iOS 10 или по-нова версия.

Потребителите, чиито устройства имат налични актуализации, все още могат да ги изпълняват, но наред с това има хиляди смартфони, за които това вече не е предвидено.

Сред марките, на които приложението ще спре да работи, са няколко модела на Apple (IPhone SE (2016), 6S и 6S Plus, на които операционната система може да бъде актуализирана), Samsung (Samsung Galaxy Trend Lite, Galaxy Trend II, Galaxy SII, Galaxy S3 mini, Galaxy Xcover 2, Galaxy Core и Galaxy Ace 2), Huawei (Huawei Ascend G740, Ascend Mate, Ascend D Quad XL, Ascend D1 Quad XL, Ascend P1 S и Ascend D2), Sony (Sony Xperia Miro, Sony Xperia Neo L, Xperia A) и редица модели LG.

Превод и редакция: БЛИЦ