Невиждан срив на социалните мрежи преживяха потребителите по света на 4 октомври. Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp спряха за 6 часа, около 3,5 млрд. души не можеха да ползват услугите им. Освен психически проблеми като сърцебиене, паник атаки, безсъние и очакване да дойде края на света, крахът на мрежите отключи и машината за конспирации. Породиха се всевъзможни версии и едва ли обясненията на хората на Зукърбърг, че проблемът е бил технически, е убедил най-върлите им привърженици, пише Стандарт нюз бг.

Ето и някои от версиите:

1. Най-голямата хакерска атака в историята. 

С това предположение излезе Daily express 2 часа след като мрежите станаха неактивни. Аргументите са, че не е възможно и трите големи приложения да се сринат по едно и също време.

По-късно плъзна информация, че в нощта срещу вторник в dark net са пуснати за продажба 1.7 милиарда акаунта с лични данни на Фейсбук.


Експертите обаче смятат, че този теч не е свързан със срива, а с кражбата на данни отпреди година и половина, заяви Иван Савов, директор на Европейския институт за риск политика.

Вероятността за хакерска атака обаче беше отхвърлена от самата компания. Софтуерният екип на Facebook публикува обяснение за гафа в блога, поемайки вината за грандиозния срив.

Според вътрешната проверка става въпрос за чисто технически проблем, който засяга конфигурациите при мрежовите протоколи. 

"Нашите инженерни екипи установиха, че промените в конфигурацията на маршрутизаторите, които координират мрежовия трафик между нашите центрове за данни, причиниха проблеми, които прекъснаха тази комуникация.

Това прекъсване на мрежовия трафик имаше каскаден ефект върху начина, по който нашите центрове за данни комуникират, което доведе услугите ни до спиране", пишат от Facebook.

Няма застрашени данни на потребители, няма застрашена информация, увери пред БНТ Борис Гончаров, инструктор по информационна сигурност. Според него няма опасност да изгубим информация от профилите си и това е било категорично потвърдено.

2. Атаката е заради "Досиетата Пандора"  

Сривът е координирана атака, която е свързана с излизането на поредните имена от разследването Раndоrа Рареrѕ ("Досиетата Пандора"). Тази конспиративна версия набра най-голяма популярност след краха на социалните мрежи.

Новата порция разкрития на  Meждyнapoдния кoнcopциyм oт paзcлeдвaщи жypнaлиcти (ІСІЈ) и нeгoвитe мeдийни пapтньopи огласи скрити в офшорки бoгaтcтвa нa куп cвeтoвни лидepи и милиapдepи. Paзглeдaни ca близo 12 млн. дoкyмeнта, cъдъpжaщи 2.94 тepaбaйтa пoвepитeлнa инфopмaция oт 14 дocтaвчици нa oфшopни ycлyги.

B paзcлeдвaнeтo cpeд дeйcтвaщитe гepoи ca pycкият пpeзидeнт Bлaдимиp Πyтин, кoйтo e cвъpзaн c тaйни aктиви в Moнaкo, както и чeшкият пpeмиep Aндpeй Бaбиш, нa кoгoтo пpeдcтoят избopи - той  купил през офшорка двe вили във Фpaнция зa нaд 16 млн. дoлapa.

Сред другите държавни лидери, чиито имена се появяват в "Досиетата Пандора", са бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, премиерът на Пакистан Имран Хан, кралят на Йордания Абдула II, бившият британски премиер Тони Блеър.

Напълно е възможно и по силите на голяма част от потърпевшите от разследването Раndоrа Рареrѕ да забавят разобличаването им като ударят световните мрежи и печелят няколко часа за реакция, смятат конспиратори. 

3. Африканските диктатори са замесени

И докато у нас се чудим кое от изтеклите имена в "Досиетата Пандора" може да има пръст за срива на мрежите, в Африка са уверени, че атаката е поръчана от диктатори, които искат да накарат хората да мълчат.

„Силно подозирам, че африканските милиардери, чиито имена изтекоха в "Досиетата Пандора", стоят зад тази цензура в социалните медии, маскирана като мрежова грешка“, написа потребител на страницата на DW във Facebook.

Някои се опасяват от възможността за пълна забрана на социалните медии. И това има своите основания, защото в някои държави на Черния континент, например Етиопия, достъпът до Facebook, WhatsApp и Instagram е ограничен от май.

През октомври 2020 г. пък Танзания  ограничи достъпа по време на изборите в страната.

В Уганда Матови Асад реагира във Facebook: „Мислех, че най-накрая са намерили начин да се забранят социалните медии“. За някои това никак не е  смешно. „Един ден без интернет е като година без дъжд“, пише Чарлз Базема от Уагадугу, Буркина Фасо.

4. От QAnon видяха затъмнение

Теоретици на конспирацията на QAnon също имат свои версии за случващото се. Джон Сабал, известен в Telegram като QAnon John, постави въпроса дали прекъсването може да е т. нар. „затъмнение“.

Последователите на движението вярват, че се готви 10-дневно затваряне на цялата страна, след което ще има масови арести на хора от световния елит и трафик на деца. 

QAnon John написа: "Някой знае предварително какво предстои. Може ли това да е затъмнение?"

QAnon вярват, че изборната победа за президент на САЩ е открадната от Доналд Тръмп. Много от последователите на движението бяха сред протестиращите, които нахлуха в Капитолия.

След щурма "Фейсбук" безцеремонно блокира профила на Тръмп. Сега има шанс той да си го върне. Очаква се така нареченият надзорен съвет на Facebook, група от външни лица, вземащи решения, да представи окончателната си присъда.

5. Зукърбърг си отмъщава за проблемите 

Тази версия също не е изключена от теоретиците на конспирацията. Само няколко часа преди срива, „Фейсбук“ поиска от съда в САЩ да се произнесе срещу решението на Федералната комисия по търговия, че компанията е монополист.

На следващия ден пък предстоеше Конгресът да изслуша бившата служителка на компанията Франсис Хаугън, която малко по-рано изнесе информация за различни нарушения, извършвани от компанията на Зукърбърг.

Тя твърди, че „Фейсбук“ са подвеждали инвеститори и рекламодатели, както и че от платформата са игнорирали информация за влиянието на Инстаграм върху младите момичета, които са се чувствали „по-зле“ заради услугата.

„Това, което виждах във Facebook отново и отново, беше, че имаше конфликти на интереси между доброто за обществеността и това, което е добро за Facebook. И Facebook отново и отново избираше да работи за своите интереси, да печели повече пари", казва Хаугън. 

Предполага се, че в изнесените от бившата служителка 10 000 документа има доказателства за злоупотреби с психиката на хората и евентуално влияние върху радикализацията в редица държави, включително в посока към военни конфликти. 

"Фейсбук", заедно с други технологични гиганти като Гугъл, Амазон и Туитър, е под сериозен натиск заради начина, по който използва или е използвала в миналото данни на своите потребители. В Европа те са въвлечени в спорове за това как и дали отделните правителства могат да имат контрол върху действията им.

6. Атака срещу световния ред

Сривът на Фейсбук и другите мрежи може да се разглежда като сериозна координирана глобална атака върху настоящия световен ред, твърди Иван Савов, директор на Европейския институт за риск политика.

Той коментира, че е налице събитие от типа "черен лебед" - изключително рядко съвпадение на няколко събития – разкритията на бивша служителка на Фейсбук, излизането на "Досиетата Пандора“ и технически срив на система с глобални мащаби.

„Която е способна и доказа, че може да манипулира цели нации да се радикализират и да ги манипулира да извършват действия в една и ли друга посока. През Фейсбук беше избран Тръмп и през Фейсбук беше манипулацията, така, че да гласуват англичаните за Брекзит. Започваме да мислим много сериозно за това, че става дума за една сериозна, координирана глобална атака върху настоящия световен ред в момента“, заяви Савов пред БНР.

7. НЛО, Божията ръка или Адел?

Разбира се, не може без намесата на извънземни.

"Мисля, че НЛО е изиграло своята роля за спирането", написа потребител.

Друг пък видя Божията ръка: „Дойде време да разбереш какъв е Бог: Той контролира всички и всичко“.

А хората с най-развинтено въображение откриха връзка между случилото се и намека на Адел за нов албум, който певицата била направила само няколко часа преди срива на мрежите. Причината е, че всичко около този албум е обвито в мистерия, а феновете неуморно търсят знаци, които да им подскажат какво да очакват.  

Каквато и да е причината за срива, Зукърбърг изгуби заради него 6 млрд. долара, след като акциите на "Фейсбук" се сринаха с 5%. Много компании, които разчитат в бизнеса си на тези канали, останаха без поръчки.

Най-пряко усетиха удара инфлуенсърите, които използват само социалните мрежи.

Някои хора трябваше спешно да търсят други начини за връзка с  близките си. 

А мнозина се запитаха: „Какво ще стане, ако останем завинаги без социални мрежи?"