Дейвид Джанг от Китай откри отпечатъци от стъпки и ръце на тибетско плато преди три години. По предварителни данни те са живели в тази област около 200 хил. години преди Христа, съобщава Science Bulletin.

Тази невероятна находка може да е най-старото произведение на изкуството на планетата. Разбира се, експертите все още предполагат, че е могло да бъде създадено за творчески цели.

Тибетските фосили - изкуство или случайност

Вкаменелостите са открити в Кесанг върху скала, изработена от травертин. Джанг планира да поиска от тибетското правителство да запази този обект в близко бъдеще, защото може да играе много важна роля в по-нататъшните изследвания на учените. Китайският експерт отбелязва, че това не е просто доказателство, че в региона е имало хора. Отпечатъците представляват нещо повече и може да действат като един от прототипите на древно изкуство.

Експертите отбелязват, че тези отпечатъци върху скалата са на около 169-226 хиляди години. Те е можело да са оставени от две деца, които са били на възраст между 7 и 12 години.

Към днешна дата все още е отворен въпросът дали това наистина е най-старото произведение на изкуството на планетата. Някои изследователи предполагат, че следите са оставени в резултат на обикновени човешки действия. Те вярват, че е малко вероятно древните хора да са ги създали с някаква цел, особено като художествено творение.

Превод: БЛИЦ