Експерти използваха наблюдения от орбита, както и наземни телескопи, за да получат най-близкия изглед на екзопланетата WASP-127b.
 

 
Намира се на голямо разстояние от нашата планета. Учените успяха да открият облаци върху нея. Освен това те успяха да измерят височината им, както и да установят химическия състав на атмосферата,  съобщава Futurism.

Ромен Алард от Университета в Монреал отбелязва, че сега е възможно да се събере максимално количество нова информация за голямо разнообразие от екзопланети.WASP-127b е екзопланетата, която рапърът Lil Uzi Vert някога е искал да купи. Наричат ​​я още „светът на горещия Сатурн“. Екзопланетата има почти същата маса като газовия гигант Сатурн. Характерна особеност на планетата е най-близкото й положение до звездата. Отнема само четири дни за пълно завъртане. В същото време температурата на повърхността достига хиляда градуса.

По време на изследването експертите установиха, че натрият и водната пара присъстват в атмосферата на екзопланетата в големи количества. Те се задържат точно под облаците на доста ниска надморска височина. Също така беше възможно да се измери на каква височина са облаците и атмосферното налягане на планетата. В бъдеще експертите очакват да получат още повече информация за WASP-127b, както и за структурата на нейната атмосфера.

Превод: БЛИЦ