В търсене на мистериозната девета планета в Слънчевата система астрономите продължават да надникват в далечните кътчета на Слънчевата система. Ново проучване, публикувано в The Astronomical Journal, предоставя нови данни за местоположението и масата на тази мистериозна планета.

Деветата планета, известна още като планетата X, е хипотетична планета, за която се смята, че орбитира далеч отвъд орбитата на Плутон. 

Целта на това изследване бе да се стеснят областите, където може да се намира тази мистериозна планета.

Водещият автор на изследването, професор Майк Браун от Калифорнийския технологичен институт, каза: „Ние продължаваме систематично да покриваме всички области на небето, където прогнозираме, че може да дебне Планета 9.“

Използвайки данни от Pan-STARRS, изследователите са успели да покрият най-големия регион до момента. Телескопът за панорамно проучване и системата за бързо реагиране, Pan-STARRS, е усъвършенствана система за астрономически наблюдения, финансирана от Военновъздушните сили на Съединените щати и управлявана от Института по астрономия на Хавайския университет.

Използвайки данни от Data Release 2 (DR2), учените успяха значително да стеснят търсенето къде потенциално може да се намира Планета Девет, елиминирайки около 78% от предишните изчисления.

Нови оценки сочат приблизителна полу-голяма ос и маса на Планета Девет от 500 AU. и съответно 6,6 земни маси.

Въпреки че деветата планета все още не е открита, изследователите продължават да я търсят.

Д-р Браун подчерта, че LSST (Legacy Space and Time Exploration) представлява най-обещаващото изследване за откриване на тази мистериозна планета. 

Планираното 10-годишно изследване ще се проведе в обсерваторията Vera C. Rubin в Чили и, според учения, „ако Планета Девет е тук, ние ще я открием“.

Така търсенето на деветата планета продължава, а в същото време знанията ни за космоса се разширяват.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук