Най-големият айсберг в света се движи, след като повече от 30 години е бил залепен за океанското дъно, предаде BBC. Айсбергът, наречен А23а, се отделя от бреговата линия на Антарктида през 1986 г.

Но той бързо се приземи в море Уедъл, превръщайки се в леден остров.
Площта му е почти 4 000 кв. км, което е повече от два пъти повече от площта на Лондон.
През изминалата година той се носеше с голяма скорост и сега е напът да излезе извън антарктическите води.

А23а е истински колос и впечатлява не само с широчината си. Дебелината на тази ледена плоча е около 400 м. За сравнение, Лондонският Шард, най-високият небостъргач в Европа, е висок едва 310 м.

A23a е част от масово избухване на бергове от ледения шелф Филхнер на Белия континент.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

По онова време на него се намира съветска изследователска станция. Москва изпраща експедиция за изнасяне на оборудването от базата "Дружная 1", опасявайки се, че то ще бъде изгубено.

Но табуларният берг не се отдалечил далеч от брега, преди дълбокият му кил да го закотви здраво към дънните масиви на Уедъл.
Айсберг А23а се раздвижва за първи път от дългия си статичен сън.

Подобно на повечето айсберги от сектора Уедъл, A23a почти сигурно ще бъде изхвърлен в Антарктическото циркумполярно течение, което ще го изхвърли към Южния Атлантик по път, станал известен като "айсберговата алея".

Ако той се приземи в Южна Джорджия, това може да доведе до проблеми за милионите тюлени, пингвини и други морски птици, които се размножават на острова. Голямата маса на A23a може да наруши нормалните маршрути за хранене на животните и да им попречи да нахранят правилно малките си.

"В много отношения тези айсберги са животворни; те са отправна точка за много биологични дейности", казва д-р Катрин Уокър от Океанографския институт в Уудс Хоул, която е родена през същата година като А23а.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук