От началото на 50-те години на миналия век до 2009 г. министерство на отбраната на Великобритания документира и разследва съобщения за НЛО.

След, повече от десетилетие след края на програмата, много от класифицираните като секретни файлове за срещу с НЛО, ще бъдат обществено достъпни за първи път, пише сайтът „Лайв Сайънс“, цитиран от vesti.bg.

И преди някои от файловете са били публикувани онлайн на сайта на Националния архив на Великобритания. Сега обаче всичките ще бъдат публикувани на специален правителствен сайт, обяви говорител на британските кралски военновъздушни сили.

Решението идва, след като

британската информационна агенция PA Media подаде искане за досиетата за НЛО, съгласно Закона за свобода на информацията.

Служители в министерство на отбраната решили, че „би било по-добре да публикуват досиетата, отколкото да продължават да изпращат документи в Националния архив“.

Интересът на Великобритания към НЛО датира от около 1950 г., когато министерство на отбраната сформира работна група, която да се занимава с феномена. В началото на 50-те години на миналия век НЛО привлича вниманието дори на премиера Уинстън Чърчил.

През 1952 г. той изпраща бележка до министъра на въздуха – отдел на правителството на Обединеното кралство, натоварен с управлението на делата на Кралските военновъздушни сили, в която пита: „Какво е всичко това за НЛО? Какво би могло да означава? Каква е истината?“.

В крайна сметка заключението на работната група е, че НЛО са измами, заблуди или съвсем обикновени предмети, които са идентифицирани погрешно.

Работната група препоръчва „да не се предприемат по-нататъшни разследвания на съобщения за мистериозни летящи обекти“. Независимо от това, други подразделения на министерството продължават работа по официалното разследване на Великобритания за докладвани срещи с НЛО, въвеждайки такива усилия и в XXI в., съобщава Националният архив.

Последният доклад за НЛО, който ще бъде публикуван, е от 2009 г.

и обхваща наблюдения, проведени от януари до края на ноември същата година. Те включват „сребърна светлина с формата на диск“ (докладвана през януари 2009 г.), „до 20 оранжеви и червени искрящи светлини“ (докладвани през юни), „голяма ярка сребърна сфера (бяла топка)“ (докладвана през юли) и „три пламтящи златни кълба по диагонална линия в небето“ (докладвани през септември).