Марс е мистериозна планета. И все пак Марс е доста добре обследвана с помощта на американските роувъри. Но, колкото повече тя се „разкриваше“, толкова по-секретна ставаше информацията,  идваща от небесното тяло. 

Служители на НАСА поради някаква причина веднага са започнали да ретушират снимките, представяйки Червената планета наистина „червена“, тоест доста кафява и със страшно жълто небе.

Но когато независими изследователи коригираха гамата на изображенията на марсианските фотографии, съизмерими с действителните цветове на марсохода (в края на краищата той е заснет и на Земята), то небето на Марс се оказва толкова синьо, колкото на Земята (вижте снимката по-долу). Или това не е марсианското небе и не са марсианските снимки? ..Така и остава неясно какво крие американската космическа агенция от жителите на Земята? Неслучайно сред теоретиците на конспирацията (германецът Герхард Вишневски, англичанинът Ричард Хол и други) възникна сериозно и обосновано подозрение, че американците (както беше случаят с пилотирани полети до Луната) не са летели до Марс, а техните роувъри са се движили по земната повърхност на един от канадските острови, много напомнящи със своя пейзаж „марсианските хроники“ на научнофантастичните филми.

Но това, което е удивително е, че уфолозите и виртуалните археолози постоянно намират в снимките, изпратени уж от роувъри от Червената планета, потвърждение, че там има живот, и то не само биологичен (след като има вода), а съвсем разумен.

Например, те забелязаха сянката на хуманоид върху корпуса на роувъра и всевъзможни артефакти, които природата просто не може да създаде. Роувърът многократно е запечатвал и мистериозни НЛО в небето на Марс ...

Преди дни онлайн археологът Gigapan (вижте видеото по-долу) откри на една от фотографиите, изпратени отново от Марс, надничащ зад скала хуманоид. Това може да бъде, както той предполага, и сив извънземен (много подобен на класическия му образ), марсианец, или просто земно животно, ако приемем, че целият марсиански епос се разиграва от американците на Земята.Много потребители на Интернет са съгласни с автора, че това наистина е добра находка от негова страна, защото някой ясно гледа с очите си любопитно към роувъра. Но кой и най-важното, къде всъщност се случва всичко това? ..

Според координатите на НАСА, в района на кратера Гейл на Червената планета, но според най-скептичните скептици - на арктическия остров Девън в Канада (просто идеалното място за марсианските пейзажи).