Доскоро учените пренебрегваха малка, но важна част от женската репродуктивна система, наречена rete ovarii, която в продължение на много години беше просто игнорирана и не беше включена в съвременните учебници по анатомия. 

Но учените наскоро научиха, че тази малка структура в яйчниците, обичайна за много бозайници, може да играе решаваща роля в начина, по който женското тяло управлява овулацията, което предполага, че тя далеч не е „безфункционалната реликва“, за каквато се смяташе преди. 

Изследователи от университета Дюк, включително клетъчният биолог Дилара Анбарчи, хвърлиха нов поглед върху rete ovarii, използвайки съвременни техники, за да я изследват при мишки, пише ScienceAlert. 

Те откриха, че тази част от яйчника може да помогне за регулиране на времето и скоростта на производство на яйцеклетки. 

Това е важно, защото загатва за възможността медицината да повлияе на репродуктивното здраве на жените по нови начини, може би дори да удължи репродуктивния живот, като манипулира как и кога се активират фоликулите на яйчниците, се казва в проучването.

Екипът инжектира специално багрило в rete ovarii на мишки и наблюдава как то взаимодейства с яйчниците, откривайки, че освобождава протеини, чиито функции все още не сме разбрали. 

Структурата му е добре свързана, заобиколена от кръвоносни съдове и свързана с неврони, което предполага, че може да играе роля в хормоналното сигнализиране и вероятно да действа като сетивен орган, правейки яйчника по-чувствителен към промените в околната среда, като промени в диетата, казват авторите.

Техните открития са от голямо значение и откриват нови възможности за науката в изследванията в областта на женското репродуктивно здраве. 

Екипът на университета Дюк планира да продължи да изучава как rete ovarii реагира на различни физиологични сигнали, включително промени в хормоните и диетата. 

Това може да доведе до пробиви в разбирането как женската репродуктивна система се адаптира към различни среди и потенциално да предложи нови стратегии за управление на репродуктивното здраве, което може да помогне на милиони жени по света.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук