Много собственици на домашни любимци споделят, че гледането на кучета и котки им помага да се отпуснат и успокоят. Данните са получени от проучване, поръчано от Американската кардиологична асоциация, посочват от Medical Xpress.

Направена е анкета през май 2022 г. В нея участват около 1000 собственици на домашни любимци. От анкетираните 95% споделят, че не биха се справили с ежедневния стрес без тях.

Най-често кучета и котки помагат за спокойствието на стопаните си, когато те се сгушват в тях. Това посочват 68% от анкетираните.

Всеки собственик на куче трябва да прочете тази новина

Така също 67% от тях посочват, че разтоварват напрежението си като се смеят, благодарение на домашните животни, които гледат. 61% от хората, участвали в анкетата, отбелязват, че домашните любимци облекчават чувството им за самота.

Около половината, 47% съобщават, че гледането на куче им помага да поддържат активен начин на живот. Повечето от запитаните, около 70% от работещите собственици на домашни любимци, посочват, че биха ги взели със себе си на работното място. Смятат, че така биха били по-продуктивни.

Други 30% смятат, че като обръщат внимание на животните, гледат по-малко телевизия.

Стресът е причината за развиване на редица заболявания, включително той е рисков фактор за появата на инсулт или инфаркт. Затова всичко, което влияе в положителна посока на настроението и начина, по който се чувстваме, е добре дошло.

Затова е добре да имате куче или котка. Това може снижи стреса, да подобри настроението и да имате по-активен живот.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук