Напоследък в Китай се откриват все по-необичайни места, в които природата на пръв поглед се държи някак двусмислено. Например, през лятото на 2011 г. в китайския окръг Пингкуан беше намерено точно такова място. На 900 метра височина местните жители се натъкнаха на много студено парче земя, а пък наоколо било много горещо.

Геолозите от Китайската академия на науките не пренебрегнаха това явление и решиха да проучат тази област по-добре. В резултат на проведеното изследване се оказало, че под повърхността на земята има зона на "вечен мраз". Няколко години по-късно китайски експерти завършиха работата си и публикуваха резултатите от нея в научното издание Scientific Reports.

Открита в окръг Пингкуан, "студената земя" се намира на 600 километра от южните граници на евразийския вечен мраз. Учените знаят единственото място, където температурата е под 0 градуса по Целзий и се намира в Тибет на надморска височина от 4700 метра. Изследователите бяха леко шокирани, когато се оказа, че има повече подобни места в Китай.

Според учените всичко е свързано с геоложките условия на мистериозната област. Вечната замръзналост е надеждно затворена между слоевете глина и торф. Когато настъпи зимата, студен вятър прониква в горния слой и принуждава въздуха да циркулира в порестото вещество. Когато идва топлия сезон, топлият въздух вече не може да проникне в тези пори и следователно студеният въздух, разположен под земята, остава недокоснат.
Целият процес наподобява работата на добре познатия термос, способен да съхранява установената вътре в него температура за много дълго време. Вярно е, че в този термос редовно се изпомпва студен въздух.

Превод: БЛИЦ