Учени от Института за изследване на стареенето в САЩ откриха диета, която може значително да увеличи продължителността на живота, пише Express.

Според лекарите прекомерната консумация на въглехидрати създава голямо метаболитно натоварване на организма. Постоянното повишаване на нивата на кръвната захар води до наддаване на тегло, влошаване на метаболизма и риск от сърдечно -съдови заболявания.

Излишъкът от инсулин в кръвта води до високо кръвно налягане, натрупване на холестерол и рак.

Според американски учени поради това трябва да се придържате към нисковъглехидратна диета.

Наричаха го „еликсирът на младостта“ и дълголетието. Биолозите са заключили, че е най-добре да се спазва кетогенна или кето диета (диета с високо съдържание на мазнини и много ниско съдържание на въглехидрати).

Според тях той допринася за запазването на паметта, двигателните функции, а също така увеличава продължителността на живота. Диетата има положителен ефект и върху състоянието на доброволците, пациенти с диабет тип 2: те успяват да отслабнат и да понижат нивата на кръвната си захар.

Второто важно правило за дълголетието, учените смятат за увеличаване на количеството растителни храни в диетата. Например любителите на растителна храна са имали 16 % по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания по време на проследяването. Те включват инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност.