Кафето и един популярен плод е много здравословна комбинация, съобщава д-р Крутика Нанавати. Специалистът препоръчват след всяка чаша кафе да се яде по един банан.

Лекарят споделя, че този полезен навик вероятно изглежда странен на мнозина, но зад нехната препоръка има научни обяснения. Експертът обяснява защо е важно да се яде по 1 банан след всяка изпита чаша кафе.

Защо да ядем банани след пиенето на кафе?

“Ако пиете кафе на празен стомах, можете да навредите на стомашната лигавица. Бананите предпазват стомашната лигавица от негативните ефекти на кафето, без да намаляват тонизиращия ефект.И като цяло бананите са много здравословни. Те съдържат витамини B, C, PP, бета-каротин, калий и желязо”, казва специалистът.

“Бананите също съдържат биогенни амини, като допамин и серотонин, които нормализират функционирането на нервната система и предотвратяват развитието на депресия”, допълва експертът.

Пълен списък с ползите от бананите

Подобряват зрението - бананите съдържат известно количество витамин А, мастноразтворим витамин, който е от голямо значение за предпазването на очите и за доброто зрение. Всекидневният прием на витамин А намалява и риска от нощна слепота.

Помагат при депресия - намаляват нивата на стрес, защото съдържат триптофан, форма на протеин, който тялото преобразува в серотонин (т. нар. "щастлив хормон"), който от своя страна, ви помага да се отпуснете и подобрява настроението.

Намаляват опасността от инсулт - учени от медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк установиха, че придържането към меню, включващо банани и други богати на калий продукти, намалява риска от инсулт.

Бананите могат да ви откажат от тютюнопушенето - учени от университета в Мериленд твърдят, че бананите могат да намалят нуждата от цигари. Причината е, че в състава им има голямо количество триптофан, при чието усвояване в организма се синтезира кинуренова киселина. А именно тази киселина помага за отърваване от никотиновата зависимост.

Кои банани са най-здравословни?

Бананите с различна зрялост имат различен ефект върху вашето здраве? Има 4 етапа на зрялост и всеки има свои собствени характеристики. Ние обаче помним: в излишък дори нещо полезно може да се превърне в отрова.

Зелени. Доказано е, че неузрелите плодове съдържат 20 пъти повече устойчиво нишесте от зрелите. А ако се съхраняват и в хладилник, то съдържанието му се увеличава с 50 процента.

Тази форма на нишесте е полезна за стабилизиране на нивата на кръвната захар и хранене на полезните бактерии в дебелото черво, което в крайна сметка подпомага производството на храносмилателни ензими за по-добро усвояване на въглехидратите и витамините от храната. Леко неузрелите банани също могат да помогнат при диария и запек.

Жълти. Ако един зелен банан с тегло 100 гр съдържа приблизително 3,2 гр захар, то жълтият банан съдържа до 12 гр. Този плод се превръща в отличен източник на енергия - например след тренировка. Освен това се усвоява по-добре от организма от зелените плодове. Освен това трябва да се има предвид, че нивото на витамин С в банана се повишава по време на процеса на узряване, но намалява, когато стане презрял.

Жълти с кафяви петна. Зрелите банани с тъмни петна по кората превръщат нишестето в прости захари, които са по-лесно смилаеми и могат бързо да повишат нивата на кръвната захар. Такъв банан вече не е много полезен за хора с диабет и тези, които следят теглото си.

Тъмни. Не се препоръчва да ядете презрели банани сурови, защото такива плодове започват да ферментират и дори миришат леко на алкохол - един банан може да съдържа до 0,5 гр алкохол. А благодарение на тяхната сладост (презрелите са най-сладки), те могат да се използват за печене и замразяване, след което се пасират в блендер, за да се получи натурален и здравословен сладолед без добавена захар, пише Актуално ком.