"Абдала” - така се казва новата кубинска ваксина срещу коронавирус, която показа ефективност от 92,28 процента. Името не е избрано случайно. Абдала е герой от едноименната драма на емблематичния кубински поет, философ, есеист и революционер Хосе Марти. Младият Абдала отива на война, за да защитава родината си. Абдала е символ на борбен патриотизъм, който не се влияе от това колко е силен противникът, пише "Дойче Веле".

Много кубинци смятат, че това е перфектното име за първата ваксина срещу Ковид-19, разработена в Латинска Америка. 11-милионна Куба отново успя да изненада света и да му покаже с какви учени разполага, които не могат да бъдат демотивирани нито от смъртоносния вирус, нито от 60-годишната икономическа блокада на САЩ.

"Не очаквах ваксината да е толкова добра"
Един от тях е Херардо Енрике Гийен Нието от Центъра за генетично инженерство и биотехнологии (ЦГИБ) в Хавана, където е разработена ваксината. В Куба той се радва на същата популярност като шефа на BioNTech Угур Шахин в Германия.
“Работим от началото на пандемията всяка събота, всяка неделя, от рано сутринта до късно през нощта, без миг почивка”, казва той. Но изглежда си е заслужавало, защото резултатите са отговорили на всички очаквания. "Ваксината е много добра, дори и аз не очаквах такъв резултат”, уверява Нието.

Според държавната фармацевтична компания Biocubafarma ефективността на "Абдала" е 92,28 процента. Това поставя препарата в същата лига като ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna. Когато резултатите от проучванията бяха обявени в ЦГИБ, залата избухна в аплодисменти.

“Знаем, че трябва да разчитаме на себе си”
Ваксината не е нито векторна, нито иРНК. Тя е базирана на протеинова технология и е основата на имунизационната кампания на Куба. “Санитарна интервенция” - така правителството нарича кампанията по ваксиниране на острова, която започва в средата на май с "Абдала" и втората ваксина - "Соберана", която все още се намира в третата фаза на проучванията. Куба напълно се отказа от вноса на ваксини от Русия и Китай и също така не се включи в механизма COVAX за глобален достъп до ваксини срещу Ковид-19.

Дали става въпрос за мегаломания или просто за убеждение, че могат да се справят сами? “Знаем, че накрая винаги трябва да разчитаме на себе си, на нашите собствени сили и възможности”, смята Гийен Нието. Резултатът от това, според него, е една здравна система, която е не само безплатна, но и централно координирана и способна да реагира на всякакви бедствия, включително и при пандемии и произтичаща от тях нужда за разработване на ваксини.

"Хората бързат да се ваксинират"
От "Абдала" се поставят три дози през две седмици. 2,2 милиона кубинци вече са получили първата, 1,7 милиона - втората, а 900 хиляди - и третата. Според плановете на правителството до август трябва 70 процента от 11-милионното население на страната да е имунизирано.
Кубинските здравни властите се надпреварват с времето. Жертвите на Ковид-19 в островната държава са 1200, а ежедневно се заразяват по около 2000 души. “Хората тук имат безпрецедентно доверие в здравната система. Ние не сме имали никога проблеми с намирането на доброволци, когато става въпрос за клинични проучвания. В Куба хората искат да бъдат ваксинирани, и то масово. Никой тук не смята да откаже ваксиниране, защото всички знаят колко важни са ваксинациите”, обяснява Нието.

Интерес към “Абдала” и в чужбина
Независима експертна комисия в Хавана ще подложи ваксината на детайлен анализ. Очаква се спешно одобрение в следващите две седмици, след което Куба ще кандидатства за одобрение и пред Световната здравна организация. Боливия, Ямайка, Венецуела, Аржентина и Мексико вече проявяват интерес.

Перуанецът Хосе Моя, който е представител на Панамериканската здравна организация в Куба, не е изненадан от успеха на Хавана.
“Центърът за генетично инженерство и биотехнологии има 30-годишен опит в разработването на ваксини”, казва той.
80 процента от поставяните в Куба ваксини се произвеждат на острова.