План по план, нива по нива, бостан по бостан, ако трябва да се обясни на хората за Калиакра. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с всички заинтересовани страни – кметове, собственици на имоти, представители на природозащитни организации, на научната общност, на браншови организации и експерти от МОСВ, за да се потърси баланс по проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, съобщава БГНЕС.
„Не можем да оставим на отделно ведомство ситуация, в която жандармерията стои между хората. Всичко друго мога да понеса, такова нещо не мога. Опасенията на хората са в следното – във всеки град в Гърция имат рибна борса. Половин България плажува в Северна Гърция там и всеки ден ползва продукти от морето. Същото е в Хърватия. Понеже ми е много интересно да гледам рибите и винаги гледам да ходя по борсите“, разказа премиерът.„Винаги се съобразяваме и с тези, които искат да бранят делфините, мидите, коралите. Балансът е много труден, но именно затова са тези институти, които да намират баланса. Вече построихме много пречиствателни станции, заводи за преработка на отпадъци“, заяви Борисов.

По думите му най-важното е да приведат в план това, което е по Черноморието. „Умолявам ви да смекчим и да направим тона нормален, защото е много тежко да балансираш между различните интереси и то не на олигарси, а вашите, зад които вие заставате с имената и бизнеса си. Сигурно има олигарси, но те не са предмет на нашия разговор. Започвате от днес, утре по плана, залив по залив. Страхът и слухът в България работят със страшна сила. Там на място, не офиси, служителите ще закараш там и нива по нива, бостан по бостан“, нареди Борисов.Той уточни, че може да успее в Брюксел само ако в България се демонстрира единство. „Трябва да намерим мирното съвместно съществуване на всичко това. Комисарят ще дойде, но няма да дойдат в среда, в която биха ги посрещнали с протести. Не проявим ли всички толерантност и разбиране, накрая действително ще стигнем до осъдителни решения и тогава ще възбудим и другата част на България. Планът за управление две години и половина да се прави там на място, да можем да чуем всеки човек, съдба и една тогава, ако не можем да защитим някой, имаме компенсаторни механизми. Тогава ще му дадем бостан на друго място и този човек да е защитен. 20, 30, 40 млн. лв. има в различните компенсаторни механизми“, разясни премиерът.Ако на някой бостанът да му е границата ще му дадем бостан на друго място и или ще им платим. Две години и половина са много време, но и малко, затова трябва да започнете веднага. Интересува ме сега министърът в какъв вид да прави заповедта, каза още Бойко Борисов.От друга страна, кметицата на Каварна Нина Ставрева обясни, че основна причина за протестите в района била липсата на информация и неяснотата на хората „Разбирам, че ще коментираме заповедта от 28 юли и ще търсим разумното решение дали да бъде отменена или да издадете нова с по-ясни детайли, но една от основните ни теми трябва да бъде съдържанието на интерирания план за управление. В него има непрецизирани текстове. За селата Топола и Божурец е посочена надморска височина 0 м. Има още редица сгрешени текстове“, алармира кметицата. Според нея проблемът не е толкова в заповедта, колкото в съдържанието на плана за управление на защитените зони. „Очаквам прецизиране на текстовете. Хората и до днес не знаят, които са ясните очертания на защитените територии и кои са засегнатите собственици“, каза още Ставрева.

От своя страна, премиерът Борисов изтъкна, че заповедта ще се консултира с Брюксел, което не било практика по принцип. „От едната страна има едни интереси, от другата-други. Днес да кажем-старата заповед ли е, заповедта в тези три точки ли е. Трябва да решим как да изглежда заповедта така, че да е приемлива, но заповед трябва да има. В противен случай по 20 000 евро на ден и да решим за плана за управление. В спокоен диалог, стига с тези обиди, какво ли не чух, няма да идваме, ако тези са тук. Тези две неща трябва да вземем като решение днес така, че като се приберете хората да знаят, че нищо не им причинява тази заповед“, каза още Борисов.

Мариан Жечев, кмет на Шабла, изтъкна, че, според него, големият проблем се оказал планът за управление, който не бил представен и изработен както трябва. „Никой не го е представил пред обществото и засегнатите страни. Не могат да им покажат присъствен списък и справка“, заяви Жечев. Той предложи създаване на местна структура за управление на зоните от Натура. В моята община имаме да обсъждаме 6 зони от Натура, в момента обсъждаме 2 от тях. Да обсъдим имот по имот за мен не е проблем, заяви той. Юрист, който защитава собствениците на имоти, пък обясни, че собствениците се объркали и разбрали, че не могат да правят нищо, свързано със земята-земеделие или туризъм.

„Основен проблем за собствениците е, че не разбират дали земите им попадат в защитена зона или не. Как се определя дали имот попада или не и как може да бъде компенсиран“, каза още юристът.

Екоминистърът Нено Димов, пък предложи днес да се представи състав на няколко работни групи за изготвяне на плана за управление.

Йордан Господинов, представляващ производители на рибни продукти обясни, че проблемът идва от неяснотата на хората, които си мислят, че хлябът им ще бъде взет. „Ние сме за Натура 2000, но в плана за управление да бъдем включени и ние освен експертите, защото няма смисъл нашите хора да ходят да мият чинии в чужбина,ако някой чиновник сгреши и им отнеме хляба“, заяви Господинов.

Да имаме решение след днешната среща, само това има смисъл. За това призова министър-председателят Бойко Борисов на среща с всички заинтересовани страни – кметове, собственици на имоти, представители на природозащитни организации, на научната общност, на браншови организации и експерти от МОСВ, за да се потърси баланс по проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра. „Да намерим консенсус, вчера разговарях с комисар Вела, Брюксел е на наша страна, иска да се реши проблемът. Знаят за ситуацията, следят проблема. Търсят заедно с нас решение така, че се надявам конструктивно и бързо да намерим решение“, каза Борисов в началото на срещата. Да имаме решение след днешната среща, само това има смисъл, категоричен бе премиерът.

От своя страна министърът на околната среда и водите Нено Димов направи предложение. „ Моето предложение е да имаме време до момента, в който договоря с местната общност и власт и след това с Брюксел конкретната заповед, да оставим действието на сегашната, за да не поемаме никакви рискове. Ако това не е приемливо ще поемаме риск и ще видим какво ще процедираме“, обясни той. „Всички страни в този разговор защитават легитимни обществени интереси и мнението им е важно, за да бъде намерено решение. Работещо решение ще има когато се съхранява природата по български и европейски начин. Важно е да имаме подкрепата на местните общности, собственици на земи, местен бизнес и власти. Проблемът на Калиакра не е в Брюксел и Натура, а как са определени границите на земите, попадащи в Натура, замитане на проблеми в течение на години и отказа от намиране на работещи решение. Планът за управление не е нещо, което измисля министъра или се разработва в МОСВ, а е резултат от общи сериозни усилия“, посочи Димов.

Той уточни, че планът ще е готов тогава, когато отчете максимално много гледни токи. „Искам да направим нещо трайно и работещи, а не нещо, за което хората да спорят с години. В събота обявихме, че отменяме заповедта с временните ограничения. Отмяната носи след себе си рискове. Днес едно от нещата, които трябва да решим как да процедираме така, че да спестим на България влизането във фаза на реални санкции от страна на Европейския съд. Да видим как да процедираме с плана на управление от тук нататък, който може би е основният проблем възникнал порез изминалата седмица така, че е той да е максимално балансиран и с общи решения. Да координирам нова заповед с местните общности след, което да я координирам с Брюксел. След това да видим как ще процедираме с плана за управление“, посочи още екоминистърът.