Варненецът Росен Марков, известен с ексцентричните си прояви, е бил задържан днес в Първо районно управление на полицията, след като заплашил да се самозапали. Зевзекът, склонен да защитава различни каузи с нестандартни средства – от лягане в ковчег до публично използване на тоалетна чиния, този път предприел протест срещу „вечния“ общински съветник Янко Станев, съобщава topnovini.bg.
Марков първо започна подписка срещу монопола, който по думите му Станев установява над обредната дейност в града. Съветникът е вносител на наредбата за гробищните паркове, която предвижда забрана други фирми, освен общинската „Обреди“, да извършват търговска дейност на територията на гробищата.
 

Прогонването на търговците на цветя и свещи и на каменоделците от гробищните паркове според него ще остави без препитание около 20 семейства. Той самият също търгува с цветя в района на централните гробища и на парка край с. Тополи, където построи и храм с лични средства.
 
За това, че ще се самозапали пред общината в знак на протест, той предупредил и в писмо до кмета и областния управител на Варна. След като се появил пред сградата с туба бензин, бил отведен с патрулка.
 
Марков е задържан за 24 часа по Закона за МВР. Срещу него няма да бъде предявено обвинение, съобщиха от Районната прокуратура. Предстои му обаче консултация с психиатър.