Часове преди отварянето на заведенията в тях тече трескава подготовка. Това става ясно ако  отправим поглед към т.нар. столично стъргало – пешеходната част на бул. „Витоша”, пише БГНЕС.

„Подготвяме се в момента. Така е и в цялата страна. Много са обнадеждени колегите и се радваме, че най-после може да отворим. Това беше най-важното и единствено изискване за нас“, заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той уточни, че започват работа на 50% от капацитета си, с работно време до 23 часа, сервитьорите ще носят маски, на входовете-изходите ще има дезифектанти и също така ще разчитат на съзнанието на хората да използват дезинфектантите.

„При намаления капацитет няма разстояние между масите. На една маса могат да седнат не повече от 6 човека“, обясни Алибегов.

Той коментира още, че се надява вечерният час да отпадне, след отварянето на нощните заведения на 1 април.

По думите му утре няма да отворят около 20% от заведенията заради невъзможност или фалит.

„Възстановяването ще е трудно и то ще отнеме минимум една година“, заяви още председателят на БАЗ.

Алибегов изрази задоволство от факта, че изплащането на 75% от нетния осигурителен доход се изплаща бързо и своевременно, а не като сумата от 24 лв., при които цялата процедура е била много бавна и тромава.

След отварянето се надява да може да използват мярката 80/20, която е за работещите бизнеси. По думите му благодарение на нея успяват да задържат персонала си, а не да го намалят наполовина.

„80/20 е много хубава помощ. От март месец отново ще се върнем към нея. Имаме уверението, че може да остане до края на годината. При намален капацитет, при намалено потребление, ние ползваме 100% от персонала, благодарение на тази мярка“, заяви той.

Алибегов прогнозира, че между 50 000 – 60 000 от бранша ще се ваксинират, защото си дават сметка, че само така ще може да се върнем към нормалния начин на живот. Според него в това ще се убедят и останалите хора, които впоследствие ще се ваксинират.

„На среща в здравното министерство се ангажирахме да изготвим списъци на всички желаещи да се ваксинират. Такива списъци вървят.


Очаквам бройката им да стигне 50 000-60 000 души до другата седмица и да ги предадем на министерството на туризма, където да ги окомплектоват с другите браншове и да бъдат предадени в МЗ“. коментира председателят.