3000 тома книги, предимно художествена литература, изгоряха при пожар снощи в читалището в село Катрище, община Кюстендил, съобщава БГНЕС.
 
Сградата на Народно читалище “Светлина-1956” е изгоряла напълно, сигналът е подаден в 20.15 ч. снощи, гасили са три екипа от Кюстендил.
 
Според кмета на селото Васил Василиев сградата е изгоряла буквално за 10 минути, освен трите пожарни е пристигнала и водоноска от община Кюстендил.
 
Тази сутрин на място дежуреше екип огнеборци, отделни огнища пушеха. Унищожени са, освен библиотеката, киносалон, етнографски кът, засегнат е и магазинът на приземния етаж.
 
Читалището е действащо, ще бъде направено всичко за възстановяването на сградата. „Изгоряха книгите – очите ни към света“, каза възрастната леля Дочка от село Катрище.
 
Днес се очаква оглед от специалистите на РС ПБЗН и РПУ-Кюстендил. Причините за пожара с в процес на установяване, местните хора умуваха дали не е умишлен.
 
Това е втори пожар в Югозапада, при който са унищожени книги.
 
При пожар в началото на годината в с. Скребатно, община Гърмен, изгоряха пак близо 3000 тома книги, унищожено бе и кметството и магазин.