Независимо, че в прехода най-често управляваха коалиции, повечето граждани предпочитат партията, на която симпатизират да се яви самостоятелно на избори. Това става ясно от представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено за предаването на БНТ "Референдум".
Над 60% от анкетираните искат партията, която харесват, да се яви самостоятелно на изборите за 44-о народно събрание. 33,2 процента предпочитат тя да е в коалиция с друга сила, а 2,5% нямат мнение по въпроса.

Най-много държат на самостоятелно участие привържениците на ДПС. Независимо, че партията няма изгледи сама да спечели избори, 77,8 на сто държат на такова участие.

Сред феновете на ГЕРБ 73,4% подкрепят самостоятелно явяване. Същото предпочитат 69,6% от избирателите на БСП, сред които 30,4 на сто са склонни за коалиция.

Привържениците на коалиционно участие надделяват сред симпатизантите на Реформаторския блок (71,4%) и Обединени патриоти (53,8).
 
Същото проучване показва, че българинът не е склонен на много смели експерименти в предстоящите избори.

Над две трети - 67,6 на сто от анкетираните смятат да гласуват за някоя от партиите, които и сега са представена в Народното събрание.

12,4 на сто биха дали гласа си за формация извън парламента, която все пак им е позната.

А новосформирана партия би подкрепил приблизително всеки шести българин – 15,8% от анкетираните.

Три четвърти от българите смятат, че експерти ще се справят по-добре в служебното правителство, сочат отговорите на друг въпрос в проучването на „Алфа рисърч”.

Малко повече от 20 на сто смятат, че по-успешно биха работили хора с политически опит, а 3 % нямат мнение.