Отказът на президента Русия Владимир Путин да изгони американски дипломати и поканата към децата им да дойдат на новогодишното празненство в Кремъл е истинско унижение за отиващия си американски президент Барак Обама. Това коментира тази вечер по рупора на демократите CNN бившата шефка на московсковското бюро на новинарската телевизия и водещ експерт по Русия Джил Дохърти.
Тя смята, че сдържаната реакция на Москва на недружелюбните действия на Вашингтон е сигнал, че политиката на Обама вече няма никакво значение. Дохърти отбеляза обаче, че за новоизбрания президент Доналд Тръмп това може да е сигнал: "Хайде да забравим какво е било досега и да започнем да работим заедно".

Позицията на Кремъл е "страшно оскорбление" за Обама, тъй като в ней се съдържа намек за политическото безсилие на отиващия си стопанин на Белия дом, смята Дохърти.

Напомняме, че по-рано днес Путин заяви, че Москва няма да експулсира американски дипломати в отговор на изгонването на 35 руски дипломати от Вашингтон и Сан Франциско.

Вестник Washington Post нарича решението на президента на РФ "рядко нарушение на дипломатическата традиция на взаимните мерки за наказание".

На фона на препоръките на Сергей Лавров и "дългата история на експулсиране на дипломати от двете страни в качеството на ответни мерки", путинскят маньовър беше "знаменателен", пише New York Times. " Г-н Путина има склонност към остроумни и изненадващи действия е неговото заявление в петък съответства на това", коментира изданието.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ