В коментар по повод новото изостряне на отношенията между САЩ и Русия, породено от изгонването на 35 руски дипломати от САЩ заради подозрения за участие в хакерски атаки, историкът от СУ доц. д-р Костадин Грозев отбеляза, че стъпката на Барак Обама съвпада с обявяването на последното прекратяване на огъня в Сирия. 
"В един момент, в който Русия, Турция и Иран постигнаха нещо, което от години се чакаше – прекратяване на огъня. Това е третото поредно такова споразумение, но очевидно сега има по-голям успех и най-важното в това споразумение е, че то бе постигнато на фона на изолирането на САЩ от този мирен процес", каза той пред БНР.

Анализаторът подчерта, че в момента: "И в Русия, и в САЩ се води една доста усилена, наистина напомняща годините на Студената война, пропагандна война между Москва и Вашингтон.

В последните дни на престоя на Барак Обама в Белия дом – това е краят на неговия 8-годишен престой в Белия дом, и от тук залогът за известна промяна в руско-американските отношения с новоизбрания американски президент Доналд Тръмп – очевидно "натяга винтовете" на напрежението между двете столици. И тук се играе наистина много голяма вътрешно политическа игра и за пред собствения народ, и за пред другата страна. Не бива да забравяме, че САЩ са единствената свъхдържава в настоящия момент, а Русия на Владимир Путин се опитва – къде успешно, къде по-малко успешно, да си възстанови същия статут, който имаше в годините на Съветския съюз". 

Затова доц. Костадин Грозев разчита стъпката на администрацията на Обама по отношение на руските дипломати най-вече като израз на вътрешнополитическото противопоставяне в САЩ след избирането на новия президент Тръмп. Той отбеляза, още, че  в момента, на финала на мандата на един американски президент и преди встъпването в длъжност на следващия: "Политическата борба, която се води в САЩ очевидно е борба за овладяване на постове в новата администрация. Не бива да забравяме, че американският президент отговаря персонално и чрез свои пълномощници, разбира се, за назначаването на цялата федерална администрация. Ключови назначения все още стоят празни и тук зажаднелите за власт републиканци, които от осем години бяха, така да се каже, "на пост и молитва" извън федералната власт, очевидно се опитват да наложат свои кандидатури, особено с оглед назначението на Тилърсън за държавен секретар на САЩ. Това е човек, който е бивш изпълнителен директор на "Ексон Мобил", човек, който загуби милиарди поради санкциите срещу Русия, тъй като участваше в петролни сделки на частна американска компания".

Доц. Грозев заяви, че вижда "опит за опитомяване на Тръмп", който по време на кампанията си е заявил, че иска да бъде непредсказуем, като и допълни:

"За мен лично това е част от вътрешнополитическите борби – за вкарването на Доналд Тръмп в коловоза на стандартната политика на демократско-републиканския естаблишмънт в САЩ – за които, общо взето, антируската линия в момента е нещо като "въздуха и хляба" за съществуването им". 

Доц. д-р Грозев отбеляза още, че това е първата външнополитическа криза, с която ще трябва да се справи новият президент Тръмп още преди встъпването си в длъжност: И от това дали ще отмени – въпреки че е много безпрецедентно да го отмени – този президентски указ и едни санкции, които ще просъществуват 20 дни или един месец, при това "контра" на целия разузнавателен естаблишмънт в САЩ... 

Това е тест както за Доналд Тръмп, така и за Владимир Путин – точно и по реакцията на Путин можем да съдим дали нещата ще тръгнат по линията на още по-голямо обтягане на отношенията.