От две години известният рапър Мишо Шамара живее със семейството си в Чикаго, щата Илинойс в САЩ. Фамилията вече се е устроила – музикантът работи, децата му ходят на училище и се адаптират успешно в Америка и вече бележат първите си успехи в музиката и спорта. Синът му записа първата си рап песен, а дъщеря му пък има няколко медала по плуване в новата си родина. За истините и лъжите в медиите за живота на Мишо Шамара в Съединените американски щати и как той изживява американската си мечта - от първо лице говори рапърът:
- Мишо, тези дни се включи на живо по фейсбук от болница в САЩ? Какво се случва с теб? 
- Имах проблеми с бъбреците и отидох да ме пооправят малко. Случват се такива работи. Заболя ме и отидох в Бърза помощ, от там ме пратиха веднага в една болница да ме оперират. Приеха ме по спешност. Трябва още един път да ходя след два месеца на още една операцийка. То не е нещо страшно, просто много боли! Казват че при бъбречна криза боляло повече от раждането и аз абсолютно им вярвам, дето се вика мога да направя и сравнение. (смее се) Викам на жена ми – да знаеш, че вече сме квит. 


- Каква операция точно ти направиха?
- Имах голям камък и от него явно тръгна всичко – 11 милиметра. Направо скала! Предполагам, че камъкът ще е „Сваровски”, като го изкарат. Това в кръга на шегата естествено. В едната Бърза помощ престоях два дни, след като ме пренасочиха в другата – още два дни. Операцията стана бързо и там малко постоях, след като ми я направиха. 

- В Америка медицинската помощ е доста скъпа. Колко ще ти излезе накрая сметката? 
- Тук си има много добре развита и сериозна социална система, която може да се ползва. Има си и застраховки. Иначе всичко е много скъпо. 

Ако трябва да се 
плаща, е безумно


То само Бързата помощ ми е 11 000 долара! И това само дето влезнах там, дадоха ми обезболяващи и ми направиха снимка без нищо друго. Скъпо е, но за сметка на това здравеопазването е на страхотно ниво, просто е най-доброто в света. Аз ходих в тази болница – обществената, там малко повече се чака, но работят най-добрите хирурзи. Лекарите дават доброволчески часове, за да служат и това много им вдига рейтинга – имат си система. Частните болници пращат там хора, когато нещо е по-сериозно. При мен нямаше проблем, всичко беше супер.

- Каза, че много си чакал? Това е странно, защото обикновено в спешното в САЩ всичко става за минути... 
- Почаках да ти кажа, доста часове почаках. Не мога да се сетя колко. Посвих се там, но като цяло в частната болница също чаках. Пък и беше по празниците, та сварих такъв момент, който беше по-натоварен. - Семейна обремененост ли имаш, обикновено бъбречните кризи имат такъв генезис? 
- Аз и като по-малък съм имал бъбречни кризи. Нали знаеш, че Варна е на второ място след Марсилия по брой на заболяванията на бъбреците поради географски разположености, водите – в тях има много варовик. От цяла България най-зле сме във Варна – 80 % от хората там имат проблеми с бъбреците. И дори да не го знаят, ще го узнаят скоро. 

- Колко време ти казаха докторите да почиваш вкъщи?
- Няма да спра да работя, но ще има някакъв по-забавен ритъм от моя страна. Понякога Господ те спира за малко, да си помислиш - няма лошо в това. Сега като си стоя вкъщи и не се занимавам със странични неща, акълът ми е по-свободен. Поне още една седмица нищо няма да правя, пък след това Криско и Мария Илиева идват, имат концерти на 28 януари и 3 февруари, там ще съм ангажиран.

- През последните няколко дни имаш сериозна закачка с Рут Колева. Тя обяви в интервю как те съжалява, че караш камион отвъд Океана? В същото време е поискала помощ от теб - да й уредиш концерти в Чикаго и в САЩ изобщо? 
- Видях някакви статии, в които ме е коментирала. Помагал съм на много хора да дойдат тук. Емигрантите обаче не винаги имат интерес към определен изпълнител. Аз наистина направих всичко възможно Рут да дойде в САЩ и да пее, но те не пожелаха да я поканят. Идеята е, че тя се държи малко като някакво музикално були (човек, който обижда другите) и ходи да притеснява другите непрекъснато за нещо, прави скандали и т.н. Не скандали за някакво общо благо, ами ей такива, за дреболии! Мен по принцип много са ме нападали и съм си траел, но прецених, че ако не се изкажа, това постоянно обиждане и тормозене на хората, които нямат моето дар слово, ще продължи. Мисля си, че след моето изказване тя ще престане да се държи лошо с хората. Съжалявам малко от една друга гледна точка - видях реакцията на хората, която беше малко крайна. Искам да ги помоля да не реагират пък чак толкова брутално към нея, защото тези неща са човешки недостатъци и се надявам тя да си вземе поука и да спре да обижда. Иначе определено е добра изпълнителка, определено ми харесва музиката й. Не толерирам хората, които я обиждат на външен вид, защото всеки човек сам по себе си е красив по свой си начин. Красотата и хубавата музика – това са все субективни понятия, които не би трябвало хората да ги използват в един такъв скандал. Тук говорим за човечност и за разбиране на света, но в България 

това става 
по един малко 
извратен начин


Например общата представа, че който кара камион е един злодей, един пропаднал човек, а който ходи да пее по музикални формати в България, е велико същество! Няма никаква логика в това! Виж Рут да каже, че карам такси – да, така е! Карам към „Лифт“ и „Убър“. Още докато бях в България казах на всички, че най-вероятно ще карам такси, защото аз нямам американско образование и мога да карам единствено кола. Напълно наясно съм с това, че тук ще започна да градя живота си отначало. Според някои явно е лошо да бачкаш таксиметров шофьор и да си храниш семейството. Да ти кажа, като карам такси и с другите си приходи правя доста добър доход. И дето се вика - дали ще правиш рап в България или ще караш кола тук – няма кой знае каква разлика. Само че тук, може да стане нещо голямо и то ще стане рано или късно, вярвам в това, защото знам, че аз го мога! 


За рап изпълнителя бъдещето е светло и пълно с добри възможности

- Успя ли да чуеш песента на Фики на английски? Как си обясняваш, че половин България го осмя и подигра, измислиха му дори прякор – Исдислав?
- Това не мога да разбера!? В България всички хора говорят с български акцент и няма нищо лошо в това, но да се смеят на Фики за акцента е много смешно. Познавам българи, които живеят в Съединените щати от 20 години и говорят с абсолютно същия акцент. Пък хората в България, които говорят с тотален акцент да се присмиват на Фики, е като „присмял се хърбел на щърбел”. Просто той тръгна с някаква балада, което не беше най-правилният подход, но това не значи, че е нещо кофти. По-добре е един човек да опита и да не стане, отколкото въобще да не опита и тогава със сигурност няма да стане. Така че, евала на момчето. Въобще не трябва тая масова подигравка да го води до някакво падение на духа според мен.

- Нормално ли е тогава пък певици като Гери Никол да пеят песни за „яката дупара“?
- Страхотно се справя момичето! Трябва да ти кажа, че има момичета, които са стартирали кариерата си, правейки свирки на известни артисти, визирам Рут. Така че морал да ти раздава една порнозвезда, малко не е сериозно, разбираш ли? А пък Гери Никол ще пее за дупара, за какво друго да пее?! За Питагоровата теорема ли да пее? Отиваш на парти и казваш – 

пусни “Майце си” 
на Христо Ботев 
да гръмнем тука 
малко


Или „Дядо Йоцо гледа“ на Иван Вазов... Много ясно, че ще пее за дупари, бе човек. Какво им става на тези хора в България, бе? Нещо изтрещяха! То пък бива и моралисти, пък в същото време да бичат кючеци по Цеца, Миле Китич и разни там други. 

- Дойде ли твоята зелена карта? Последно като говорихме от цялото семейство само твоята я нямаше още? 
- Дойде, да. Много сме щастливи!
 
- Съпругата ти с какво се занимава в САЩ?
- Тя също кара убър. Много ми помага. Сега като съм зле, тя помага с всичко. Ние с нея сме си най-големите дружки в този живот. 25 години сме заедно вече.

- Следиш ли в България какво се случва на политическата сцена? Ти беше един от най-сериозните защитници на правителството на Орешарски?
- Горе-долу. Вече ме интересуват малко повече американските политици. Засилил съм се тук да оставам, нямам намерение да се връщам. 

Едно интервю на Живка АНГЕЛОВА 

ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ ИСТОРИИ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА "ШОУ", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА