Председателят на ДБГ Меглена Кунева изненадващо обяви днес, че няма да се кандидатира за депутат. Кунева, която беше министър в три правителства, мотивира решението си с желанието да даде път на младите. По информация на Канал 3 обаче бившият вицепремиер е близо до поста еврокомисар и иска да е безпартийна преди номинацията си.
Според слуховете в Министерския съвет бившата еврокомисарка вече се е договорила със служебния премиер Огнян Герджиков. Той щял да я номинира в Брюксел. Тя от своя страна го уверила, че няма да има проблем кандидатурата й да мине там, защото от няколко месеци правела совалки и вече имала зелена светлина.

Постът е вакантен след като Кристалина Георгиева изненадващо напусна и отиде на работа в Световната банка. Преди това тя влезе в битката за ООН, от която си навлече тежки негативи, защото беше пряка конкуренция на друга българка - Ирина Бокова и реално бламира нейната кандидатура. 

Онзи ден в интервю за БТВ самият Герджиков обяви, че България трябва да прати възможно най-бързо еврокомисар, за да не изпада страната в трудна ситуация месеци преди да поеме председателството на Съвета на ЕС.

"Смятам, че България трябва да излъчи еврокомисар в сравнително близко време, като той трябва да е изявена експертна личност, силно позната в Брюксел, без партийна обвързаност", заяви Герджиков. 

Той уточни, че ще посъветва президента Румен Радев да не се изчаква с този въпрос. Герджиков спомена като подходящ кандидат и самата Кунева. 

Единствената неизвестна, но за сметка на това голяма, е как ще приеме БСП подобна номинация. Известно е, че "червените" не питаят топли чувства към бившата министърка на Борисов. И въпреки че Герджиков минава за надпартиен, то е ясно, че президентът Радев нямаше да е на този пост, ако не беше издигнат от левицата. Интересна ще е и реакцията на ГЕРБ. Също онзи ден лидерът на партията Бойко Борисов определи Кунева като най-голямата си грешка при среща с партийци. Той дори призна, че заместникът му Йорданка Фандъкова била толкова сърдита по повод назначението на Кунева за министър на образованието, че не му говорила цели три месеца.