Основният фаворит за поста служебен премиер академик Стефан Воденичаров наруши мълчанието си и даде кратко изявление пред БЛИЦ за сложната политическа ситуация.
"Името ми е спрягано по различни поводи за служебен министър-председател. Мога категорично да заявя, че съм готов да работя за България. Аз съм обществен човек и мога да служа отговорно на обществото", заяви академик Воденичаров пред БЛИЦ в отговор на въпроса дали е готов да поеме ръководството на служебния кабинет, който в близките дни ще обяви Румен Радев.

"Чакам разговор с генерал Радев", поясни академик Воденичаров пред БЛИЦ.

Припомняме, че Воденичаров дълги години бе началник на Българската академия на науките, а преди това бе министър на образованието в първото правителство на Бойко Борисов.
 
Академик Стефан Воденичаров е равноотдалечен от политическите партии

Воденичаров се ползва с международен авторитет и подкрепата на академичната общност. Академикът не е партийно оцветен, а репутацията му не е опетнена с компромати.

Другото име, което се обсъжда за горещия пост е на професор Боян Дуранкиев, който е преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Ивайло КРАЧУНОВ