Турското разузнаване назова конкретните организатори на военния преврат и заяви, че той е смачкан напълно. Военният преврат, започнал вечерта на 15 юли, е организиран от командването на ВВС на страната заедно с жандармерията, съобщиха от националното разузнаване.
По-късно турската редакция на Си Ен Ен заяви, че превратът е бил оглавен от военен прокурор и още 46 високопоставени офицери на въоръжените сили на Турция.
 
По информация на Evrensel Gazetesi, органите на реда задържаха началника на жандармерията на провинция Бурса Юрдакуа Аккуш.
 
По-рано стана известно, че специалните служби са арестували 13 души, опитвали се да проникнат в президентския дворец в Анкара. Освен това, под стража са били поставени четирима войници и един офицер, които направиха опит да превземат държавния телевизионен канал TRT.
 
Сред задържаните има и трима високопоставени офицери.

Около 700 войници са се предали на полицията в Анкара днес, предадеAnadolu Agency, позовавайки се на източник от силите за сигурност.

Разоръжените войници са били първоначално заведени в сградата на генералния щаб, а от там в сградата на националния статистически институт и накрая в полицейската академия на града. Според анонимен източник около 150 от тях са останали в сградата на генералния щаб. Група старши войници, които са били затворени с белезници от собствените си другари, защото са отказали да се присъединят към опита за преврат, са били освободени. 
 
Общо 1563 офицери от турската армия са били арестувани из цялата страна след опит за преврат, отговорността за който властите на страната стоварват върху базирания в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен.Турският парламент, който беше цел на метежниците и е получил повреди в момента е свикан на извънредна сесия.