Най-малко 15 загинали, много пострадали в резултат на страшна катастрофа в България, в района на Искърското дефиле. Световните медии съобщават, че шофьорът на автобуса е изгубил контрол върху автобуса. в резултат транспортното средство е напуснало пътя, преобърнало се е и е паднало от 20 метра височина на циментова площадка.

На мястото на инцидента са пристигнали голям брой линейки. Пострадалите са хоспитализирани. Някои от тях са в критично състояние. Премиерът на България Бойко Борисов обяви 27 август за ден на траур.  


AFP: Петнайсет души са загинали в автобусна катастрофа в България

Петнайсет души са загинали в автобусна катастрофа в България, предава AFP за станалата по-рано днес тежка катастрофа с пътнически автобус в района на Своге. Агенцията посочва, че катастрофиралият автобус е превозвал туристи. Превозното средство е ударило четири автомобила и е излязло от пътното платно в района на град Своге. Посочва се също така, че България е най-бедната страна в Европейския съюз и части от пътната мрежа се поддържат лошо, а много от МПС са относително стари. Агенцията пише, че всяка година загиват по около хиляда души в пътни инциденти.

“Сън”: Катастрофа на Ужаса! Автобусна катастрофа уби 15 души, 27 са ранени
 
Автобус се преобърна в България. Загинаха 15 души. Други 27 са ранени, след като транспортното средство се е преобърнало близо до София. От полицията заявиха, че автобусът е превозвал туристи до разположен близо до София курорт, когато се е преобърнал и е паднал от 20 метра височина. Здравният министър на страната потвърди за трагедията и заяви, тя е станала около 17:00 часа на около 18 километра от София. Най-малко 15 линейки от София, Монтана и Враца са били изпратени на мястото на инцидента.  Лекарите заявиха, че някои от пострадалите са в критично състояние.  Според първоначалните данни, автобусът е излязъл извън контрол на мокрия асфалт, ударил е две коли и е изскочил от пътя.  
 
„Ню Йорк Таймс“: Автобус с туристи катастрофира в България, 15 са загинали
Здравният министър на България съобщи, че туристически автобус се е преобърнал до София. При инцидента са загинали най-малко 15 души. Ранените са 27. Броят на загиналите бе обявен от здравния министър Кирил Ананиев. Информация за националността на жертвите  на катастрофата не се съобщава. Правителството обяви понеделник за ден на траур.  

Фокс Нюз: 15 загинаха при автобусна катастрофа в България  
Властите в България съобщиха, че туристически автобус се е преобърнал в събота и в резултат са загинали най-малко 15 души. 27 души са ранени.  
 
Рен ТВ : Автобусна катастрофа в България отне живота на 15 души

Телевизията разпространява и кадри от ужасната трагедия. Според медията, инцидентът е станал около 17:10 часа в Искърското дефиле. „В болницата работят както дневни, така и нощни екипи, които правят всичко необходимо за оказването на помощ на пострадалите. Осигурена е кръв за преливане на пострадалите“, цитира телевизията здравния ни министър Кирил Ананиев. Според предварителната информация, автобусът е паднал от 20 метра височина. В автобуса са се намирали български поклонници, ходили на екскурзия до манастир.

Във връзка с трагедията президентът на България Румен Радев отмени участието си в тържествени мероприятия, посветени на 141-та годишнина от героичните боеве на Шипка в Руско-турската освободителна война 1877-1878 година.

„Мирър“: Автобусна катастрофа в България: 15 мъртви и десетки ранени след „скок в урва“
Най-малко 15 души са загинали и десетки са ранени в резултат на автобусна катастрофа в България. Съобщава се, че автобусът е паднал в урва в западната част на България. Ранените са около 27 седем. Според местни медии, автобусът е излязъл извън контрол поради лоши метеорологични условия, ударил е две коли, преди да изскочи от пътя.   

Макфакс: Катастрофира автобус с туристи в България – 15 са загинали и 27 са ранени

я. Най-малко 15 души са загинали, а 27 са били ранени при преобръщане на туристически автобус на шосе недалеч от София, съобщиха българските власти. 13 души са загинали на място и двама по пътя към болница, съобщиха медиите в България. Инцидентът е станал на 20 км северно от София, предава Макфакс. На мястото на инцидента са изпратени 15 линейки от София, 3 от Враца и 3 от Монтана, съобщават властите. Според информация от българските медии автобусът по неизвестни причини е ударил няколко коли, обърнал се е и е паднал в дере в страни от пътя. Поради инцидента трафикът е прекъснат. Четири болници в столицата са мобилизирани, за да приемат ранените. Полицията заяви, че автобусът превозва туристи, които са пътували до близък манаститр. Ранените са хоспитализирани, а някои са в критично състояние, каза медицинският персонал. Все още няма информация за самоличността на пътниците. Правителството обяви 27 август понеделник за Ден на национален траур.