Поредицата земетресения, които разтърсиха турската провинция Чанаккале, може да са предизвикани изкуствено от тези, които стоят зад опита за държавен преврат през юли миналата година. Това твърди кметът на Анкара Мелих Гьокчек, съобщава РИА „Новости”.
„Имаше силно земетресение в Чанаккале. Разбрах, че някакъв кораб е провеждал сеизмични изследвания в района. Трябва да се установи какъв е този кораб и на коя страна принадлежи. Обезпокоен съм от възможността това земетресение да е предизвикано изкуствено. Това, със сигурност, трябва да бъде разследвано и доведено до вниманието на обществеността”, написа Гьокчек в Туитър.

По думите му, земният трус може да е предизвикан от силите, опитали да организират държавен преврат в Турция през юли миналата година, отговорност за който турските власти възложиха на опозиционния ислямистки проповедник Фетхуллах Гюлен. „Те сега се стремят да нанесат удар на Турция, предизвиквайки земетресение край Истанбул. Някои може и да ми се присмеят, но аз съм притеснен за това. Всички подводници и кораби, снабдени със сериозно оборудване и намиращи се недалеко от Истанбул в Мраморно море и Дарданелите, трябва да бъдат контролирани”, добавя кметът на Анкара.

От понеделник Турция не спира да се люлее. Над 70 вторични труса са регистрирани на територията на страната след силното земетресение от 5,3 по скалата на Рихтер, което удари западната провинция Чанаккале в 6.51 часа сутринта. Равносметката - около 300 разрушени къщи в 12 селища и десетки хора, които нощуваха навън или в палатки.

В сутрешните часове три нови земни труса разлюляха района на Айваджък, което е най-пострадалото селище. Трусовете са били с интензитет съответно 5.2, 4.6 и 4.3 по Рихтер. По данни на турската сеизмична служба епицентърът е на дълбочина 6.5 км. в Егейско море. 

Превод: БЛИЦ