Преди минути започна заседанието на 49-ия конгрес на БСП, който е определян и за революционен, защото на него трябва да бъде приета реформата "Нинова". Зала №1 на НДК е препълнена, настроението е приповдигнато, пристигнаха и много гости, сред които е и руският посланик Анатолий Макаров.

"Има една дума, която днес бележи в най-голяма степен живота ни и тя е несправедливост, има друга дума, която чуваме и тя е промяна. Промяната започна в света, в Европа, в България - срещу тези, които разпределят икономическа власт, но гледат бездушно на мнозината, които живеят в нищета.  Хората въстанаха срещу статуквото, поискаха нови водачи, които да им върнат достойнството", заяви лидерът на червените Корнелия Нинова.


По думите ѝ БСП сложи началото на такава промяна с избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на България.

„Благодаря ви и поклон. Вие направихте възможна тази победа и хилядите социалисти, които представлявате, каза тя и допълни. Нека покажем уважение и на онези над 2 млн. българи, които ни повярваха, нека убедим и останалите, че ние сме промяната и може да я доведем до край. Днес промяната е задължителна”, каза Нинова.

Според лидера на БСП живеем в 2 Българии – официална и паралелна, виртуална и реална.

„Българинът обича да пътува, видял се в пари и вижте какво става магистралите отесняха, но вижте какво става, посочи тя и цитира статистически данни за доходите на населението. През 2015 година хората, които живееха в тежки условие нарастнаха с 2 млн. души”, каза тя и започна да изрежда секторите, които според нея са проблемни.

Образование – то е приоритет за нашите опоненти, то се нуждае от реформи и най-накрая в последните години започна, но фактите са, че първокласниците започнаха без буквар и България заделя най-малко пари за образование и сме на последните места по грамотност”, каза тя и по този начин индиректно нападна Бойко Борисов.

Нинова открои и другите проблемни сектори – здравеопазване, еврофондове, външна политика. Тя даде за пример споразумението с Канада и споразумението. Според нея българският народ се е възпротивил, тъй като България е станала зависима от международни споразумения.
Нинова коментира и санкциите срещу Русия и политиката на предходното правителство.

„Българското правителство многократно подкрепи санкциите срещу Русия и тяхното продължаване. Тук ще замълча, защото срещу величието на Шипка всички мълчат”, каза тя.

Що се отнася промяната в БСП, тя посочи „Ние предлагаме промяна в ръководството, за да покажем, че сме разбрали, че българските граждани искат промяна”.

Нинова заговори и за предстоящите избори:

„Има много партии днес, ще има много предложения. Ние сме различни с различни визии и народът ще избира. Но ще ви дам един пример. Ние предлагаме план за България, нашият опонент предлага доктрината ГЕРБ, доктрината Борисов, от една страна ние се стремим да съхраним българщината и нашата цел 1 млн. гласове на изборите. Народ или гласове – хората да изберат.”

"Ние ще закрием тази паралелна държава", избухна Нинова.

Но форума БСП представя нова визия. Целта е партията, която още през лятото обяви, че се стреми към промяна, да демонстрира промяна във всичко. Затова зала №1 на НДК, където в събота и в неделя ще тече форумът, ще бъде осветена и наредена по различен от досегашния начин.
 


Светлана Шаренкова и руският посланик Анатолий Макаров

Конгресът има три задачи:
-да одобри предизборната платформа на партията:
-да промени устава;
-да приеме новата коалиционна рамка, която БСП ще спазва на предсрочните избори за парламент на 26 март.

Още в началото стана ясно, че опитът за бламиране на соцлидера се провали.
 


 


Конгресът на БСП може да гледате НА ЖИВО ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!