Тежък конгрес се очертава през следващите два дни за соцлидерката Корнелия Нинова, който може да се окаже по-инфарктен дори от онзи, когато я избраха на поста.

Нинова е твърдо решена да подмлади депутатските редици и засега предложението й за стопиране на депутатската кариера при навъртени 12 години на депутатската банка, не среща особено несъгласие. Без проблем предложението й мина и на предконгресния пленум преди две седмици. Въпреки че негови жертви падат някои знакови лица от БСП, сред които и бившият й лидер Михаил Миков, но брожение в партията няма.

Изненадата дойде от друга посока -  сериозният отпор е заради друга радикална промяна в устава, предложена от Корнелия Нинова - прекияг избор на лидера от партийните членове, който досега се избираше от конгреса.

Изумяващото е, че това е възможно най-демократичната форма за избор на един председател на партия, но среща голям отпор у някои кръгове в столетницата, най-вече онези, които вербуват делегати и са свикнали на задкулисни пазарлъци, съобщава Канал 3. Затова и председателката на соцпартията заедно с ръководството са изключително притеснени през последните дни дали уставът ще мине през конгреса в неделя, когато е дискусията по темата. Ако не мине, Нинова ще се окаже бламирана.

Все пак много по-големи са шансовете промените в устава на БСП да станат факт. До последно обаче хората от Изпълнителното бюро пресмятаха съотношението на силите. Само в София минимум 5 районни конференции са се опънали на промените в устава. Аргументът им е, че сега не е време да се занимават с устава. Очаква се такова предложение - да отпадне гледането на устава, да бъде направено по време на самия конгрес.

Такива настроения има и на някои места в страната. Недоволните са именно кукловодите, които са свикнали по друг начин да избират лидера - чрез преразпределяне на делегати и взаимни договорки.

При прекия избор играчите в БСП няма да могат да разиграят сценария си, довериха запознати. Феодалите в партията, които не искат да пуснат силом лостовете си, обаче ще извадят коз срещу Нинова, а именно, че в устава не се уточнява механизмът на смяната на партийния лидер. Не е ясно пред кой орган точно подава оставка председателят на БСП, след като вече няма да го избира конгресът, а над 50 на сто от гласувалите членове на партията. Контрааргументът е, че така соцлидерът ще се окаже бетониран поне за два мандата или общо 8 години, колкото е ограничението в устава.

Уставът няма да е в дневния ред на първия ден от заседанието на 49 конгрес, а в неделя, когато то вече ще е закрито за медии. Очаква се обаче споровете по него да започнат още в събота, когато по програма трябва да се приеме управленската платформа и коалиционната рамка на партията за изборите. Самата Нинова призна, че утре е много важен ден за БСП, а социалисти твърдят, че тя ще доведе докрай своята битка за промяна в партията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!