Попълнете търсена ключова дума или фраза

Кошмарната истина разкри пътя на дрехите втора употреба, които българите масово купуват!

https://blitz.bg/goreshtite-novini/koshmarnata-istina-razkri-ptya-na-drekhite-vtora-upotreba-koito-blgarite-masovo-kupuvat_news475158.html Blitz.bg

Носим дрипите на западноевропейците и американците, изхвърлени в контейнери

Пловдив, България 29 Дек. 2016, 07:22 41434 прочита 0 коментара
Стари дрехи в добро състояние ще се събират от 1 март. За целта вече са поставени и специални контейнери. Инициативата е част от национална кампания на БЧК – до края на годината в Пловдив ще бъдат поставени още 100 такива контейнера, а в цялата страна те ще са около 1000.
Таня Георгиева, директор на БЧК- Пловдив обясни, че „целта на кампанията е създаването на бедствен резерв от дрехи и завивки, чрез които при наводнения, пожари и други катаклизми, веднага в първите часове и дни да можем да реагираме в помощ на тези хора“, пише Флагман. 

Любопитно е обаче, че дрехите, които българите си купуват от магазините за втора употреба, също идват от такива контейнери, само че от Западна Европа и САЩ. Тоест износваме изхвърлените дрехи на западноевропейците и американците.

От Националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба в България разказват какъв е пътят на дрехите, които висят в много от българските гардероби:

„Дрехите втора употреба в България идват основно от Западна Европа и САЩ. Събирането им се извършва от специализирани в тази дейност фирми. За целите на събирането, те поставят специални контейнери, на които е обозначено, че са само за дрехи и обувки. Целта на контейнерите е да направят по-организиран и по-чист процеса на подмяна на дрехи в страните, където пазаруването и потреблението на дрехи е в пъти по-голямо на един човек, в сравнение с останалите страни.

Камиони на фирмите минават и изпразват контейнерите, след което извозват дрехите и обувките в складови бази. Там те се дезинфекцират и подготвят за доставка за съответната страна. Дезинфекцията с Консолин Формацин спрей при температура 90°, за което се издава „Сертификат за обезпаразитяване“. Стоката се пакетира и се натоварва в камиони /контейнери за страната клиент. По-голямата част от стоката се продава в Европа и Русия а друга по-малка част в Африка.

Чрез продажбата на тази стока се финансират хуманитарни проекти в развиващите се страни.“

По данни на РИОКОЗ броят на магазините за дрехи втора употреба в страната е над 4000. Числеността на хората, които са ангажирани пряко и се трудят в този бранш, е повече от 20 000 души. По данни в страната пък се внасят и обработват около 10 000 т. дрехи втора употреба всеки месец.

Бизнесът с дрехи втора употреба се разраства бързо у нас, което показва, че новите тоалети съвсем не са по джоба на всеки българин.

Остава въпросът кой ще поставя дрехи в българските контейнери, след като нашите идват от чуждестранни такива?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам