От Българската асоциация на леката авиация ще търсят съдействие от президента Румен Радев за освобождаването на Човека-птица от затвора. Приятели на делтапланериста вече са изразили готовност да помогнат на своя приятел като обмислят първата им стъпка да е организирането на подписка за освобождаването на кърджалиеца Стайко Иванов. След като новият държавен глава встъпи в длъжност пък ще търсят контакт с него. Това заявиха приятели на Стайко, цитирани от 24rodopi.com. 
Единствено президентът може да амнистира лишени от свобода в страната и това дава надежда на „летящите”.

Кърджалиецът е в затвора в Пазарджик от 21 декември м.г. Понастоящем той е хоспитализиран в болницата към затвора в Ловеч заради влошеното му здравословно състояние.
 
Снимка: 24rodopi.com

Стайко Иванов потърси убежище в Беларус, но след месеци престой в килия без прозорец, той е бил върнат в Полша с туберкулоза. „Предали са го на граничен мост между двете държави. Бил е облечен с летни дрехи и плетени обувки. 40 дни е бил в затвор в Полша, където благодарение на добрите условия и храна силите му са се възвърнали. В Беларус обаче е било ад - претъпкани килии в подземия, влага и нулева хигиена. Проблемите на Стайко с белите дробове отново са се активизирали. Затова и след като е върнат в България от Полша, отново е зле здравословно”, разказаха приятели на Стайко. 

По думите им кърджалиецът е бил в болницата заедно с един от най-известните арестанти в момента - кметът на Галиче Ценко Чоков. Чоков обаче е на свобода заради влошеното си здраве. Стайко е поискал от приятелите си единствено топли дрехи, радио със слушалки, шах и часовник.

Делтапланеристът трябва да излежи 8-годишна присъда за убийството на македонския гражданин Киро Тодоровски, извършено преди почти 20 години. На 11 май 1997 година Тодоровски качва на автостоп Стайко, който се прибира от Пловдивския панаир, където е бил на изложение на авиационна техника.

По-късно македонецът качва друг стопаджия. Според историята на Стайко Иванов, мъжът вади пистолет и стреля в главата на шофьора, когато Стайко е поискал да спре буса и да слезе от него. След като превозното средство се обръща, мъжът побягва. Основен обвиняем става кърджалиецът. Оръжието никога не е открито. Той прекарва месеци в следствения арест. Делото се точи с години, криминалистите така и не успяват да намерят нито мотив, нито категорични доказателства, че Стайко Иванов е убил македонеца. 

През декември 2005 г. прокуратурата прекратява наказателното производство срещу него поради липса на достатъчно доказателства. През 2006 година кърджалиецът завежда дело срещу държавата заради неправомерното му задържане. Отговорът е ново дело срещу него и присъда в размер на 8 години, след като всички доказателства по случая са били унищожени. Стайко решава да бяга и години наред е един от най-издирваните българи от Интерпол.