Проф. Елка Константинова - легендарната "синя" министърка на културата, може и да се прибере в София в скоро време. Синът й усилено й търси хоспис в столицата, в който литераторката да бъде настанена. В момента тя е в дом за възрастни хора с ментални увреждания в Хасково.
"Когато здравето й се влоши, синът й я взе при себе си в хотелчето си над Чепеларе. Туристическият сезон обаче започна и преместиха професорката в хоспис във Велинград, а след това и в Хасково. Има деменция Елка и положението й е нерадостно. Сега близките й се опитват да я уредят в софийски старчески дом", споделиха запознати пред "Уикенд".

При най-тежките си кризи г-жа Константинова не можела да разпознава роднините си - дори синът и внуците й се виждали чужди хора. Понякога и не знаела коя е тя самата, не можела да си каже собственото име. 

Все още няма категорично потвърждение дали деменцията на бившата министърка на културата в правителството на Филип Димитров се дължи на Алцхаймер. Симптомите обаче, за съжаление, са точно такива. Алцхаймер е старческо заболяване, свързано с деградация на психическите способности и атрофия на мозъчната кора. В резултат настъпва прогресиращо оглупяване. От клинична гледна точка първите прояви на деменцията са проблеми с късата памет и нарушенията на речта. С времето болният получава хипертония и епилептични припадъци. Накрая той остава прикован на легло. Смъртта обикновено настъпва от 7 до 10 г. след началото на болестта.