26-годишната красавица Екатерина Борисова от Омуртаг, участничка в конкурса „Мис Плеймейт 2014“, е починала преди седмица в страшни мъки от анорексия, са споделили близки на момичето. Дипломираната педагожка тежала едва 24 килограма в последните си дни, пише столичен ежедневник.
Младата жена била закарана в болница в началото на юли в извънредно тежко състояние. Малко по-късно Катя изпаднала в кома и починала. 

„Беше един от най-позитивните хора, които бихте могли да си представите. И изключително амбициозна – работеше като модел, а в същото време караше и дистанционни курсове в британски университет. Работила е и като преподавател. Случилото се е истинска трагедия“, сподели Ася Николова, приятелка от детинство на починалата.
 

Трагедията в семейството е тотална. Майката на младата жена – Василка, сама се грижи за 17-годишния й брат, който напролет трябва да бъде абитуриент. Бащата на Катя, дългогодишен служител в БДЖ, е починал от инфаркт преди 5 години.

Иначе историята за пропадането на Екатерина в лапите на смъртта звучи ужасяващо познато. Преди 2 години момичето започнало строга диета заради наднормено тегло. След като не спечелила конкурса „Мис Плеймейт 2014“, тя се депресирала, че не е достатъчно секси. Решила да се подложи на жестока диета, да отслабне, а после да увеличи драстично гърдите си. Проблемът станал очевиден, когато тя продължила да ограничава храненето си, въпреки че постигнала идеалните мерки. Така постепенно развила анорексия.

По думите на медици анорексията е психически проблем, като повечето пациентки се виждат дебели и не разбират, че действително са измършавели. Лечението е доста бавно и често не дава желания ефект. До тежко увреждане на здравето водят и неподходящите диети.

Миналата година в Перник лекарите едва спасиха момиче, което искало да вае стройно тяло с диетата на Дюкан. В момента не по-малко от 60 души се лекуват в болници у нас след прилагането на тежки диети за отслабване, макар че точна статистика липсва, разказват лекари.

Според специалистите проблемът е не толкова в самите диети, а в неправилното им прилагане. Броят на момичетата около и малко над тийнейджърска възраст, които са били приемани в болница с тежката диагноза анорексия, се е увеличил с 80% за последните 10 години, сочат резултатите от проучване на НСИ. Дали заради представата, която медиите изграждат за идеални женски пропорции, или заради киноиндустрията, която ни залива с перлени фалшиви усмивки и скъпи дрешки, все повече момичета стават жертви на опасната болест.