На 22 ноември БЛИЦ публикува информация под заглавие „Мистерия: От НАТО следили Су-35 над Атлантика?”. Там се разказваше как по информация на испанския вестник АВС два испански и един португалски изтребители на 17 ноември проследели полета на руски изтребител Су-35 от Великобритания до нос Сан Висенте на югозапад от Португалия, където той направил обратен завой.
Липсваха данни за полета в частта му от Русия до Великобритания и обратно. Нямаше нито едно съобщение, че в региона е засечен руски въздушен танкер и поради това бе погледнато скептично на съобщението.
 
На 22 ноември БЛИЦ публикува съобщение, че според данни от ВВС на Норвегия, през нощта отново на 17 ноември покрай норвежкия бряг на юг са проследени три руски стратегически бомбардировача Ту-95МС. Те били съпровождани също от три въздушни танкера Ил-78 и два изтребителя за далечни прехвати МиГ-31.
 
Съвпадението в датите и маршрута подсказваше солидна връзка между полета на бомбардировачите Ту-95 и изтребителя Су-35, но беше изрично написано, че съпровождащите изтребители МиГ-31 (приличащи отдалеч на Су-35) са два.
 
Явно трябваше да се изчака. Днес, 26 ноември, обаче се появи публикация в испанския вестник Diario de Sevilla, че в нощта на 16 срещу 17 ноември единичен изтребител е заобиколил цяла Европа, включително Норвегия, до Гибралтарския пролив, следван от въздушен танкер и извършил от него няколко дозареждания във въздуха.
 
Преминавайки близо до Кадис и испано-американската военноморска база Рота, недалеч от входа на Гибралтарския пролив самолетът Су-35С завил и поел в обратно направление.
 
По време на целия полет Су-35С е съпровождан от норвежки, британски, френски и португалски изтребители, а при приближаването на въздушното пространство на Испания на два пъти срещу него са вдигани изтребители F/A-18 от състава на 15-то крило на испанските ВВС в Сарагоса.
 
Картината около този безпримерен полет от около 10 000 км на въпросния Су-35С започна да се очертава, но не е ясно имал ли е някаква връзка с летящите по това време три Ту-95 също към Гибралтар, за да си пуснат ракетите по цели в Сирия.
 
Руснаците обичат да пускат половинчата информация, но все някога истината ще се появи. Дали обаче тогава тя все още ще ни интересува или вече ще са се случили далеч по-важни събития?
 
Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ