В Анкара бе убит руският посланик Андрей Карлов. Москва определи случилото се като терористичен акт. Какво следва за руско-турските отношения?
Председателят на комисията на Държавната дума по международните въпроси Леонид Слуцкий заяви, че отношенията между Москва и Анкара няма „да бъдат развалени” в светлината на убийството. „Ще има изявления в Съвета за сигурност на ООН, където ще озвучим нашата позиция и ясно ще заявим, че ново захлаждане на отношенията между Москва и Анкара няма да има, колкото и да се иска на стратегическите опоненти и в Анкара, и на Запад. Това няма да се случи”, заяви Слуцкий пред "Россия 24".

„Сега и Москва, и Анкара трябва ускорено да се движат напред към разрешаването на въпросите, които са на дневен ред”, каза Слуцкий.

Нападението срещу руския посланик в Анкара е извършено, за да се попречи на визитата на турския президент в Москва. Това заяви пред Лайф ру депутатът Владимир Жириновский. „Вероятно, това бе направено, за да се провали визитата на Ердоган. Очакваше се, че той ще ни посети”, каза той.

По думите на Жириновский, убийството на посланика е провокация, организирана от западните спецслужби, за да се усложнят отношенията между Русия и Турция. Той припомни, че в момента отношенията между двете страни са „отлични”.

На свой ред кметът на Анкара Мелих Гьокчек заяви, че нападението е извършено с цел отношенията между Турцияи Русия да се влошат. Това, по неговите думи, няма да се случи.

МВнР на Турция: Убийството на посланика на Русия няма да хвърли сянка върху приятелството между Москва и Анкара
„Категорично осъждаме това подло терористично нападение. Терористът е ликвидиран. Ще бъде проведено най-внимателното разследване и виновните ще бъдат изправени пред турското правосъдие. Посланикът на Русия в Анкара Карлов бе блестящ дипломат и прекрасен човек, той успешно работеше в Турция в най-тежкото време, той завинаги ще остане в нашата памет. Няма да позволим това престъпление да хвърли сянка върху руско-турските отношения”, се казва в изявление на турската страна, получено в РИА Новости.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ