Шест партии подписаха договор за новата коалицията „БСП за България“. Това стана ясно на пресконференция на лидера на БСП Корнелия Нинова, съобщава "Труд". „Току-що подписахме договора за новата коалицията, която се казва „БСП за България“, каза Корнелия Нинова.
Новата коалиция не е механичен сбор от партии за употреба на власт и за субсидии, а е политически съюз от съмишленици и екип от партии, които споделят платформата на БСП и които имат реални последователи, подчерта тя.

По думите ѝ в миналото политиката на партията са правени съюзи, само за да се влезе във властта. „В БСП повече няма да правим такива коалиции“, заяви Нинова.

Лидерът на БСП уточни, че докато в коалиция „БСП лява България“ са били 13 партии, днес е подписан договор в следния състав – ПП „Екокласност“, „Нова зора“, Комунистическа партия на България, Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ и Политически клуб „Тракия“. До до 11 февруари партия Социалдемократи ще вземе решение дали да се включи в коалицията.

Нинова каза още, че лошата практика досега е била част от коалиционните партньори на БСП да се изявяват на местни избори. „Край с тази безпринципност. Това е коалиция за дълъг път, за всички видове избори“, заяви лидерът на БСП и посочи, че в договора съществува изричен текст, който гласи, че партия, която се регистрира самостоятелно за участие в избори, се изключва от коалицията.

„От други ден започваме разширяването на коалицията с подписване на двустранни споразумения с около 10 граждански структури, патриотични съюзи, съюзи на потребители, студентски съюзи. Това са структури, които тъй като не са партии не могат да влязат в състава на коалицията, но могат да участват в общата политика“, коментира Нинова.