13 български автори са изправени пред съдебна битка, за да търсят правата си върху създадената от тях музика, излъчена в национален ефир в сериала "София - Ден и Нощ" по Нова телевизия. За проблема сигнализираха от ощетената страна - самите автори.
Един от тях е рапърът и продуцент Петър Петков, познат като Гетомен от "Хората от Гетото". Заедно с 13-те ощетени автори той се опитва да намери начин музиката, излъчена без разрешение в ефира на Нова телевизия, да бъде призната и обезщетена.

Кои са ощетените

Рапърът Бисолини, Оги 23, Splitkid, Бате Пешо, Стинки, Rudi, Duli, Muden & Kukusheff, Светльо and the Legends, Dokle & Greesh и други музиканти откриват през април 2016 г., че тяхната музика звучи в набралия популярност сериал "София - Ден и Нощ". Проблемът не е в това, че музиката им се чува от телевизора, а че никой не ги е питал за това. Нещо повече - никой не ги споменава като автори, дори във финалните надписи на сериала, пише offnews.

Като продуцент Петков поема защитата на авторите и започва да търси срещи и начини музиката да бъде обезщетена. Но насреща желание за решение на проблема по начин, който ги удовлетворява, няма - нито от страна на Нова телевизия, нито от страна на продуцента Краси Ванков от "Хидалго Прадакшънс" (създател на сериала), нито от отговорното ведомство - дирекция "Авторско право и сродните му права" към Министерство на културата.

При търсене на решения всяка страна се оправдава с другата, а забавянето на документация (според Петков нарочно) дълго време пречи да бъде даден ход на дело срещу кражбата на авторския труд.

13-те автори си търсят от Нова тв и "Хидалго" общо 50 хил. лева. Това прави по около 3850 лева на артист. Песните са излъчени не веднъж, а общо 90 пъти в ефир. Това не включва уеб прегледите в Nova Play и Vbox. Искат ли "Хидалго" и Нова да платят тази сума? Не. Защо?

Прехвърляне на топката

Страните по случая са няколко - на първо място са ощетените автори и Петър Петков като техен представител. Нова телевизия, "Хидалго" и Министерство на културата са от другата страна на конфликта, а там някъде стои и сдружението за колективно управление на авторски права "Музикаутор". 

По време на разговорите с Петков от Нова телевизия заявяват, че медията е изрядна - платила си е таксата към "Музикаутор", а от "Хидалго Прадакшънс" и Краси Ванков са получили документ, който уверявал, че всички авторски права в сериала са уредени. Оттук нататък страницата за Нова телевизия е затворена и топката се прехвърля на продукцията "София - Ден и Нощ", въпреки че телевизията е съпродуцент на сериала.  По време на срещите имало уж привидно желание за решение на проблема, но само до там, разказва Петков. Продуцентът Красимир Ванков заявил, че имал намерение да се свърже с авторите, за да ги пита за ползването на музика, но "не успял да открие техни контакти".

В клиповете на повечето творци в Youtube, в описанието отдолу, може да бъде открит телефон за контакт за участия и подобни въпроси.  Дирекцията "Авторско право и сродните му права" (ДАПСП) с директор Георги Дамянов не е предприела действия с оправданието, че били късно сигнализирани за проблема. Те знаят за казуса от писмо, пратено през август 2016 г. "Тримесечният срок, в който можехме да изискаме запис от Нова телевизия чрез СЕМ, по това време беше изтекъл.

През тези повече от 3 месеца авторите са водили преговори с продуцентите на филма и не са стигнали до споразумение", отговориха от Министерството на културата. Това принуждава Петков лично да извърши мониторинг на излъчените песни. Рапърът открива, че от Нова телевизия са свалили клиповете от VBox и Nova Play и са ги качили отново, но без музиката с нарушени права. Абсурдното в казуса е, че ДАПСП знаят за случая, напълно информирани са и реакция или глоба няма. Важно е да се уточни, че ако Нова телевизия и "Хидалго" бъдат принудени да платят глоби за излъчените песни, то те ще надхвърлят в пъти исканите от авторите 50 хил. лева.

Защо ДАПСП не глобява?

Ето отговора: Дори и да се наложи глоба, средствата от нея ще постъпят в държавния бюджет и няма да удовлетворят финансовите претенции на авторите. Те просто трябва да заведат гражданско дело в съда.

Важно е да се уточни, че в сериала "София - Ден и Нощ" не са ползвани цели парчета, а синхронизации, но те също са част от репертоара на "Музикаутор" и за тяхното ползване е нужно разрешение от авторите. 

"Фактът, че правата за синхронизация не се управляват колективно, не означава обаче, че музика може свободно, т.е. без разрешение на нейните автори и без заплащане на възнаграждение, да бъде включвана във филми и реклами", отговориха от "Музикаутор".