Тази година октомври се очаква да бъде с температури, близки до нормата и с валежи над средните. През този месец в България средните минимални температури са между 4 и 9 градуса, а средните максимални между 16 и 21 градуса. Това прогнозира синоптикът Петър Янков, цитиран от "Труд".


Валежните периоди за месеца са в края на първата деседневка и началото на втората десетдневка, както и през третата десетдневка – от 20 до 27 октомври.

Месецът ще започне със слънце и температури в населените места от 19 от 26 градуса. От 3-ви до 5-и октомври се очаква дъждовно време, с максимални температури между 17 и 23 градуса. От 6 до 12 октомври ще бъде предимно слънчево и сравнително топло с температури от 21 до 27 градуса.

Климатичните условия бъдат подходящи както за туризъм във високите части на планините. От 13 октомври ще започне промяна на времето. Периодите със значителни валежи са от 19 до 21 и от 25 до 28 октомври, като по планините, над 2200 м надморска височина, ще вали и мокър сняг.

Температурите ще се понижават. От 25 до 27 октомври чувствително ще захладнее и по високите полета и в планините ще превали сняг.
Октомври е месецът на Златната есен.
 Лятото вече е позабравено, а зимата е все още далече. През този месец обикновено най-често господства антициклоналният тип време – нощите са хладни, а през деня е слънчево и топло. Средноденонощните температури постепенно се понижават от 15, 17 градуса в началото на месеца до 7, 10 в края. Въпреки че денят също намалява, в топли и слънчеви дни максималните температури често превишават 20 градуса.

Дори има и дни, в които времето е горещо, а сухият южен вятър повишава живакът в термометрите до 32, 38 градуса. Най-високите температури са измервани в Дунавската равнина – в Горна Оряховица 39 градуса.

За съжаление топлите дни през октомври са рядкост, а зачестяват тези през които времето е мрачно и хладно. За разлика от летните месеци през този влиянието на средиземноморските циклони се увеличава. Валежите в повечето случаи са с малка интензивност, но по-продължителни и обхващащи голяма територия.

Народна метеорология

Хубаво време на Петковден вещае лошо на Димитровден

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение. За октомври народната метеорология гласи:

Южен вятър през октомври предвещава скорошен сняг. Ако на Петковден (14 октомври) времето е добро, на Димитровден ще е лошо. На този ден ако грее слънце, зимата ще е лоша. Каквото е времето на Димитровден (26 октомври), такова ще бъде по Коледа. Ако вали, ще вали и на Гергьовден.
 

Геомагнитна активност

Магнитни бури в края на месеца

От 25 до 27 октомври се очаква повишена активност, с условия за геомагнитни бури и на средните ширини, включително и на Балканите, прогнозира синоптикът Петър Янков.

Впоследствие земното магнитно поле ще се успокои и през повечето дни ще бъде спокойно.

През останалата част от месеца не се очакват магнитни бури у нас. Той ще започне със слаба геомагнитна активност. В периода от 11 до 15 октомври се очаква повишен интензитет на ширините на Балканите и слаби магнитни бури в полярните зони.

Временно геомагнитната активност на 21 октомври ще се повиши като на Балканите не се очакват магнитни бури.