Полицията в Ню Йорк разследва дали заподозреният за убийството на тенисистката Стефани Линева не се е опитал да я изнасили. Една от версиите е, че 20-годишното момиче е скочило от колата на Айзас Сидикуи, за да се спаси, а той впоследствие я е прегазил. По същата версия у нас през 2006 г. работят и криминалистите по случая с жестокото убийство на сестри Белнейски, съобщава „България днес”.
Криминалистите от Бинхемптън, Ню Йорк, задържаха 26-годишния Сидикуи за смъртта на българката. Според разследващите той е блъснал в нощта на 3 декември с БМВ-то си Стефани. Тялото на все още дишащото момиче е намерено от друг шофьор да лежи на пътя. Стефани веднага е закарана в болница, но лекарите не успяват да я спасят и тя издъхна.
 

Още докато извършителят се издирваше, стана ясно, че Стефани е починала вследствие на удар от лека кола. Патоанатомите са озадачени от други белези, които породиха съмнения, че преди това тя се е борила с някого. Майка й тогава обяви, че не може да се изключи версията, че дъщеря й е скочила или е хвърлена от кола и след това е била прегазена. Почернената жена призна, че Стефани може да се е борила с евентуален изнасилвач. След задържането на Айзас Сидикуи полицията продължава да работи и по тази следа. Засега не е категорично изяснено дали двамата са се познавали и от разпитите на близките няма данни в тази насока. Ако версията за опита за изнасилване се потвърди, ще се окажа, че случаят изключително наподобява трагедията с убитите сестри Белнейски.
 
Според ченгетата обявената награда от $30 000 за информация за килъра на Стефани е помогнала, за да се стигне до залавянето на Сидикуи. Не е ясно дали в нощта на катастрофата той е бил пиян. Предполага се, че в колата с него е имало и друг мъж. Според полицията има още хора, които разполагат с информация за инцидента, но не са се обадили, за да я разкажат.
 
„Градската полиция и специално следственият отдел проследиха всички следи по този случай“, заяви кметът на Бингхемптън Ричард Дейвид.
 
„Трябва да отлича работата, която разследващият екип извърши за изясняването на този трагичен и сложен случай“, каза шефът на градската полиция Джоузеф Зикуски.

Айзас Сидикуи бе обвинен за смъртта на Стефани Линева и изпратен в щатския затвор в окръг Брум без право на излизане под гаранция до началото на процеса. Ако бъде признат за виновен само по обвинението за причиняване на смърт при катастрофа и бягство от ПТП, Сидикуи ще лежи до 7 години зад решетките. Ако версията за опита за изнасилване бъде доказана, това ще утежни положението му.
 

Междувременно през уикенда състудентите на Стефани от Университета в Бинхемптън почетоха паметта й. Баскетболният отбор и тенисистите от колежа направиха демонстративен мач, който започна с минута мълчание и протече изключително тягостно. Съотборниците на Стефани от тенис тима бяха облечени с екипи, едната страна на които бе в лилаво, а другата в традиционното зелено. Лилавото бе в чест на българката, което й било любимо и обичала да се любува на полета от лавандула.
 
На гърбовете на всички бяха щамповани инициалите на загиналата "SL", а всички зрители в залата си закачиха лилави книжни панделки. Част от хората обявиха, че са познавали Стефани много от скоро, тъй като този семестър й бил първият в Бинхемптън, тъй като тя се преместила от университета в Аделфи, но тя била позитивен и усмихнат човек.
 
Една от основните версии, по които работеха разследващите на убийството на Роси и Хриси Белнейски, бе, че те са били прегазени, за да се заличат следите от изнасилване. Тази теза защитаваше един от най-добрите съдебни лекари у нас проф. Стойчо Раданов. Той бе категоричен, че момичетата са блъснати от висок автомобил, вероятно джип.
 
В крайна сметка тази версия е отхвърлена от прокуратурата, а Раданов е открит обесен при мистериозни обстоятелства. За убийството е осъден единствено Лазар Колев, въпреки че почти всички участвали в разследването са убедени, че и друг човек е замесен в ужасяващото престъпление.