Като изключително грешен ход оцени журналистът Велислава Дърева смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като български кандидат за генерален секретар на ООН. В сутрешния блок на bTV тя изтъкна, че е порочно подкрепата за българския кандидат да бъде обвързвана с партийни пристрастия.
Дърева припомни, че най-вероятният нов генерален секретар на ООН Антонио Гутериш е бил у нас през 2004 година на събора на Бузлуджа. „Как никой в Португалия не написа, че бил лидер на социалистите? Десният Барозу се разсипа да лобира за своя сънародник”, заяви тя.
 
По думите й, издигането на Кристалина Георгиева в последния момент не е никакъв „висш пилотаж”. „Кристалина Георгиева така се сгромоляса, че продъни пода”, коментира тя. „Ирина, която беше предадена от собствената си държава, се класира четвърта, а Кристалина, която беше обявена за уникална, остана осма”, допълни журналистката.
 
Освен това, според нея, срещу Бокова са работили мощни институции като Световната банка и ЕНП, както и медийната империя на братята Кох.
 
Иван Сотиров от СДС от своя страна заяви: „Беше позорно самото обстоятелство България да издига един кандидат номенклатурен, на един режим, обявен за престъпен, за генерален секретар на ООН”.
 
Според него, обаче, смяната на Бокова с Георгиева в последния момент също е голяма грешка.

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ОЩЕ КОМЕНТАРИ И АНАЛИЗИ ПО ТЕМАТА