Синът на президента на Екваториална Гвинея пристигна във Франция, където ще бъде съден по обвинение за кражба на държавни пари. Познатият като плейбой Теодорин Обианг според обвинението е потрошил повече от сто милиона долара за закупуване на недвижимости в Париж и колекция от скъпоценни италиански автомобили, докато народът му живее в пълен недоимък.
Процесът в понеделник беше отложен по молба на адвоката му с довода, че е имал прекалено малко време да изгради защитата си. Според наблюдатели този процес е прецедент за Франция, чиито власти досега си затваряха очите пред далаверите на африканските големци, които купуват имоти там с крадени държавни пари.Екваториална Гвинея е единствената страна в Африка, в която се говори на испански и е една от най-големите производителки на нефт на континента. Въпреки това огромната част от населението и до днес живее в пълна сиромашия.Държавната й върхушка често попада под ударите на правозащитните организации заради репресивните закони, високите нива на корупция, както и за незаконните мъчения и убийства от страна на службите. Заради това никой не очаква, че Обианг го заплашва затвор.През 2011 г. американските власти го принудиха да предаде вилата си в Малибу, както и ценната си колекция от сувенири, която преди това била собственост на Майкъл Джексън.
 


Миналата години и швейцарските власти започнаха процес срещу него за пране на пари, а от вилата му в Женева бяха конфискувани 11 луксозни автомобила, между които и Бугати Вейрон за 2 милиона евро.Холандските власти пък взеха яхтата му Ebony Shine, която е дълга 76 метра. Домът му в Париж се оценява на 107 милиона евро.
Изброеното е само малка част от "спестеното от закуски" от президентския син.

Превод: БЛИЦ