Не сме обещавали бомбастични обещания. Можем да увеличим заплатите на учителите двойно. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият министър на финансите Владислав Горанов.
"Важно е как стигнахме до новите приоритети. Хората имат по-високи претенции, особено в големите градове, където хората имат повече възможност. С тях флиртът на партиите, ако мога така да кажа, трябва да е по-голям", заяви Горанов.

"Ако гледаме богатството субективно, то трябва да мислим къде сме спрямо съседите си. Спрямо ЕС сме най-бедните, но тук говорим за посоката. Голяма част от програмата ни е насочена към двете липси. Изведохме надграждане в сферата на правосъдие и сигурност", поде той.

"Ако с по 10% на година расте една заплата, може да стане над 600 лева. При този пазар на труда в момента можем да го направим. Така можем да говорим и за средната работна заплата. Ние сме прогнозирали при управление, което предложихме през последните две години", добави бившият финансов министър.

"Най-високите ръстове след растежите преди кризата се случиха именно през 2015-2016 година. Възстанови се доверието на потребителите. Надминахме трите процента като растеж", каза той.

Горанов отговори и на обвиненията на Красимир Каракачанов, който нападна ГЕРБ защо сега решават да увеличават доходите, а не са искали, когато патриотите искаха това да се случи преди 2 месеца. "Ние и сега не говорим за 300 лева пенсия. Има модел по който растат те и толкова. Колегите тогава искаха нещо от нас, което не е правилно и коректно", заяви бившият финансов министър.

"Важно е да увеличим двойно парите на учителите. Защото виждате колко деца се отказват да учат. Очевидно трябва да се инвестира в двете посоки. От една страна трябва да се наложи репресия на родителите, които не задължават децата си да учат. Искаме да стимулираме младите учители. Ако погледнете програмата на ГЕРБ това е единствената мярка, която изисква извънредни финансови усилия", каза той.

"Държавата вървеше към свръхдефицит. Имахме и фалирала банка. Това е причината да не можем да направим всички тези неща още преди две години. След стабилното ни управление обаче, това вече е абсолютно възможно. КТБ ми тежи, защото беше извършено огромно ограбване. Положили сме всички усилия държавата да се нормализира. Ясно ще се види кои хора са виновни за КТБ", закани се той.

"Няма вечни концесии. Примерите в Европа са доста по-сериозни от нашите. Удължаването на сроковете на концесиите става само с решение на Народното събрание. Ако някой може да спечели със своите каузи цялото Народно събрание, значи това е така. БСП нормално са против всякакви нови методи на управление", каза той.

"Трябва да се помисли дали една служебно правителство може да взима решения за дългосрочни политики. То е длъжно да подготви провеждането на едни честни избори. Как се пререшават неща, които искат много по-задълбочен дебат. Наистина, голяма част от критиките в сферата на здравеопазването, които прави господин Семерджиев, не са неверни. Здравната каса има допълнително над 150 милиона за тази година. Подготвя се почвата за разпускане на коланите в тази област, а ние се борехме точно срещу това", завърши Горанов.