До седмица ще са ясни точките в предизборната програма на ГЕРБ. Вероятно част от министрите ще бъдат и водачи на листите. Текат номинации. Това каза бившият финансов министър Владислав Горанов в ефира на bTV.
На въпрос дали Бойко Борисов ще е следващият премиер на България, Владислав Горанов каза: „Има ли по-подготвен от него? Не е ли нормално, когато спечели една политическа сила нейният лидер да поеме отговорността за управлението на страната?“ „Гордеем се от постигнатото от министрите ни. Кабинетът беше изключително успешен. Отиваме на избори защото хората го поискаха“, каза Горанов. Той добави, че от ГЕРБ претендират, че могат да управляват.

„Едно е сигурно, ако се наложи да се прави коалиция, естествените партньори на ГЕРБ са в център дясно. Избирателите да се насочат към най-голямата партия - ГЕРБ. Показали сме качествено управление. Сравнението е с правителството на Орешарски. Може би трябва да се опита и правителство на малцинството на ГЕРБ. Ще търсим тематични мнозинства, както в сегашния парламент“, каза бившият финансов министър.

Той даде пример с опазването на плоския данък. „Имаме някои фундаменти, за които сме готови на всякакви комбинации, за да ги запазим“, подчерта Горанов. За бъдещата управленска програма, Владислав Горанов каза: „Доходите трябва да бъдат в центъра на една много бедна държава, но чудеса не могат да се случват. Те са пряко свързани с икономиката. Магистрала "Хемус" остава приоритет, защото е жизнено важна за региона. Водим дебат в централата на ГЕРБ какво липсва на обществото. Това, което е център на всяка една партия е България да стане едно по-добро място за живеене“.

По думите му човекът трябва да стане център в програмата. Младият, образован човек, уточни той. По повод обвиненията, че правителството е харчило прекалено много в края на мандата, Горанов каза: „През декември са изхарчени дори по-малко от декември 2015 г. Между 2 и 2,5 милиарда са месечните разходи на държавата. Държавата не може да спре да работи, когато на някой му хрумне. Една обществена поръчка се подготвя месеци наред, а не за няколко дни“. За служебното правителство Горанов каза: „Нямаме резерви към служебното правителство. Имам само една препоръка - да се съсредоточат към осигуряването на честни избори. Това постоянно натякване за ревизии показва опити за реваншизъм, което не е добре“.