Инженери и експерти алармират, че е само "въпрос на време" 13-километровата стена на язовир "Мосул" в Ирак да се срути, с което да предизвика екологична катастрофа, която може да отнеме живота на над 1 млн. души, а още милиони да останат без вода и електричество, предава "Индипендънт".
Язовир Мосул се намира на 60 км от контролирания от групировката "Ислямска държава" град и удържа 11 милиарда кубични метра вода.

Стената му е построена през 1980 г. и се оказва проблемна още от създаването си, защото земята под нея е нестабилна. 

През всичките 36 години от създаването ѝ се налага да бъдат попълвани дупките, които се появяват под бетона, за да не се срути.

Инженерен доклад, изготвен от американски експерти през 2006 г., посочва язовирната стена до Мосул като "най-опасната в света". 

Съоръжението става още по-нестабилно, след като през 2014 г. "Ислямска държава" поема контрола над града, а за известно време и на язовира. Тогава почти всички от 1500-те работници бягат, а терористите разрушават голяма част от оборудването им.

"Това е просто въпрос на време. Когато стената се срути, щетите ще бъдат по-лоши от тези след атомна бомба", каза професор Недир ал-Ансари, част от катедрата по околна среда на Университета на Люлео, Швеция, пред телевизия "Ал Джазира".

Изследване от 2015 г. на Научния център на ЕС установи, че дори по-малки нарушения в целостта на стената - около 25% от нея, биха имали катастрофални нарушения: 100 метрова вълна ще погълне Мосул заедно с хората, бойните снаряди, сградите, колите и токсичните субстанции от петролните рафинерии.

ООН прогнозира, че ако това се случи, 4 млн. души ще останат без дом, а за да бъдат доставени помощи до хората, ще са нужни 2 седмици. 

В момента италианска компания извършва ремонти по стената на стойност 300 млн. долара, но несигурността в района прави приключването на работата много трудно.Източник: offnews.bg