Битката, която водят иракските сили и международната коалиция за освобождаване на Мосул от групировката "Ислямска държава", може да приключи преди лятото, заяви френският президент Франсоа Оланд, който е на посещение в Ирак, предаде Франс прес.
Не сме приключили (с джихадистите), остава Мосул. Беше ни потвърдено, че ще можем да постигнем тази цел напролет, във всеки случай преди лятото", каза Оланд, който посети щаба на кюрдските сили пешмерга в Северен Ирак, на 15 км от позиции на ИД в Мосул.

Миналата седмица иракският премиер Хайдер ал Абади, с когото Оланд днес разговаря в Багдад, заяви, че "Ислямска държава" в Ирак ще бъде елиминирана до три месеца.

Франция е вторият по значение участник в международната коалиция срещу ИД след САЩ. Тя нанася въздушни удари в Ирак и Сирия по позиции на джихадистите и обучава иракските антитерористични сили.

Операцията по освобождаване на Мосул от ИД започна на 17 октомври м.г. До момента иракските сили са си върнали контрола върху над половината от източните квартали на тази последна крепост на "Ислямска държава" в Ирак, но западните квартали все още са в ръцете на джихадистите.