10 магазина са запечатани при акция на данъчни служители в Пиринско. 3 от затворените търговски обекти са в Благоевград, само на метри от офиса на НАП, съобщава struma.bg.

Това са магазин за зеленчуци и плодове на ул. „Арсени Костенцев“ и намиращите се отсреща два съседни магазина за чанти и обувки и дрехи втора употреба. Причините за запечатването са неиздаване на фискален бон, липса на касов апарат и разлика между маркираните и наличните пари в касата.

Нарушенията са установени на място от софийски екипи в отдел “Оперативни проверки“, съобщи главният експерт в отдел „Комуникации” в ТДД на НАП Лиляна Димитрова. Преди това данъчните служители са действали по метода „Таен клиент“, като са закупили стока от магазините и след като не са получили касова бележка, са излезли от прикритието и съставили актове за констатираните закононарушения.

Търговски обекти са запечатани и в Петрич, село Капатово, Кресна, днес предстои да бъде затворен магазин за дрехи втора употреба в Сандански. Имуществените санкции за фирмите, хванати в крачка, за неиздаване на касов бон са от 1000 до 2000 лв. при първо нарушение и от 1000 до 4000 лв. при повторно, а за липсата на фискален апарат са от 3000 до 10 000 лв.

В рамките на административното производство управителите на търговските дружества имат право на възражение преди издаване на наказателните постановления. В Благоевград е уважено възражението на фирмата, стопанисваща магазина за обувки и чанти, който днес ще бъде отворен, което бе упоменато на залепената на витрината бележка за информация на клиентите.