Цените на някои стоки са в пъти над себестойността им.


Ако се замислим, почти всеки ден даваме пари за тях.

1. Пуканки в киното
Те са лидерът в класацията за стоки с надценка. Ако поразмишлявате върху цената им, ще стигнете до извода, че за няколкостотин грама пуканки давате пари като за килограми.

Може да се каже, че цената на пуканките в киното е 20 пъти над себестойността им.

2. Сватбени атрибути
Потърсете магазини за сватбени стоки и ще установите, че там цените са необосновано високи. Една рокля за младоженката изисква солидна сума. Да не говорим за аксесоарите към нея. А все още сме на младоженката!

3. Бутилирана вода
Не може да не споменем колко скъпа е водата в бутилки, която ни се предлага в магазините.

4. Маркови дрехи и обувки
В бюджетния сегмент цената и качеството вървят ръка за ръка. Лесно можете да отличите качествената от некачествената обувка.

Когато обаче нещата опрат до марки, оказва се, че понякога даваме два-три и повече пъти пари за нещо, което реално има по-ниска себестойност.

5. Мастило за принтера
Колко пъти ще си купите принтер и колко пъти мастило? Това е индустрия, в която се печели от допълнителните компоненти.

6. Алкохол и цигари
С вредните навици в много страни борбата върви с пълна сила, в други – не точно.

7. „Полезна“ храна
Някои от продуктите, които се предлагат на пазара като здравословна алтернатива, не са по-полезни от един плод, например.

8. Печатни книги
Много хора обичат класическия формат на книгата. Те с удоволствие я разлистват. Тогава долавят характерния й аромат. За това удоволствие обаче плащат повече, отколкото за електронна версия.

9. Цветя
Цените на букетите зависят не само от съответните цветя. В тях влиза трудът на флориста, наемът на помещението и т.н.

10. Сол
Солта, отсъствието на която ще развали вкуса на всяко изискано ястие, представлява натриев хлорид. Търговската изгода от солта не е кой знае колко.

Тя струва прекалено малко. Поради това по лавиците на магазините ще видите различни комбинации от сол с добавки. Те вече се предлагат на в пъти по-висока цена.