Младите хора на възраст 25-35 години са склонни да платят с 25% по-висока цена за обзаведен имот в новопостроена сграда, ако тя отговаря напълно на техните изисквания. Младите купувачи на пазара на имоти в столицата предпочитат нов апартамент, в който никой досега не е живял или поне собствениците наскоро са го ремонтирали.

Сериозен интерес сред младите предизвикват обзаведените имоти, а по-малко търсени са старите панелки, които имат нужда от основен ремонт.

Това ли е най-перспективният квартал в София? Там жилищата поскъпват най-бързо

Разликата в цената между нов и обзаведен апартамент спрямо необзаведено жилище за ремонт в стара сграда може да достигне една четвърт, уточнява в. Труд.

През 2019 г. са се оформили нов вид купувачи – на възраст до 35 години, коментират експертите. Те представляват 39% от всички клиенти и вече променят основни характеристики в сегмента.

По-бавно пристъпват към сделка, провеждат повече огледи и често търсят обзаведени жилища, в които могат да се нанесат веднага. На тях им трябва повече време за огледи и искат повече технологични възможности от жилищата.

15% ръст на сделките с имоти в София на фона на 7% по-високи цени през 2019 г. отчитат брокери.

Имотите в голям български град 5 пъти по-скъпи отколкото в Германия

Има и повишение на сделките с инвестиционна цел, като те вече са 24% от всички покупки в страната. 55% са придобитите жилища с кредити в столицата, въпреки че част от банките отказват 100% финансиране на сделката и не отпускат на един и същ купувач ипотечен и потребителски кредит едновременно.
 
Интересът към банковото финансиране на сделките с имоти беше устойчив през по-голямата част на 2019 г. През последното тримесечие на годината отчитаме ръст спрямо същия период на 2018 г. и считам, че той ще продължи, каза експертът Гергана Тенекеджиева.