Двойно по-богата реколта от грозде ще приберат земеделските производители, а в избите ще потече със 100 млн. литра повече българско вино. Такива са очакванията на агроминистерството и бранша след старта на гроздобера.
&quot;Тази година се очаква една изключително добра реколта от над 250 000 тона винено грозде, от която ще бъдат произведени над 175 млн. литра вино&quot;, посочи аграрният зам.-министър Васил Грудев.<br /> <br /> &ldquo;Произведеното вино ще се окаже със 100 млн. литра повече, защото производството през миналата година бе едва 75 млн. литра заради студената и дъждовна година и лошата реколта. За сметка на това тази година ще имаме най-добра реколта от последните 30 години насам&rdquo;, каза пред &ldquo;Труд&rdquo; Красимир Коев, шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното.<br /> <br /> Добивите от декар също ще се окажат двойно по-големи - средно от 600 до 800 кг, като на пазара вече могат да се намерят сортовете сандански мискет и супер ран болгар, а до края на месеца ще излезе и керацудата. В района на Поморие в момента се берат белите сортове грозде - мускат, совиньон блан и шардоне.<br /> <br /> Всичко това ще дърпа цените надолу, а изкупуването на ранните сортове стартира от 70 стотинки за килограм, което на места е с около 10% по-ниска цена от миналата година, посочиха производителите. Големите обаче имат собствени лозя и разчитат предимно на тяхното си производство. Качеството на гроздето още се &quot;пече&quot;, защото зависи пряко от слънцето до края на този месец. <br /> <br /> &quot;Ако времето се задържи без валежи до края на септември, лозарите ще отчетат добри добиви и качество, тъй като захарността на гроздовата продукция ще бъде по-висока&quot;, посочиха от Националната лозаро-винарска камара. Само преди година заради дъждовното лято реколтата от грозде се оказа с доста по-ниско качество и затова властите в Европейския съюз позволиха на винарите да добавят захар./БЛИЦ <br /> <br /> <br />