Няма причина, с която търговците да оправдаят високите цени на стоките в магазините. Това е заключението на Комисията за защита на конкуренцията след проведените редица проверки в големите вериги. 

4 лева не за килограм, а за брой домат - на такива цени продават в един от столичните хипермаркети. Точно заради това Венета избира да купува зеленчуци само от пазара, пише България Он Еър.

"Предпочитам пазара заради цените. Тук доматите са по 3 лв., а в големите магазини са по-скъпи. На пазара има и различни видове, но аз видях по-евтините и тях ще си взема", сподели Венета.

"Хранителните магазини ги избягвам. Българското си е най-хубаво и най-вкусно. Цените не са от значение", смята, от своя страна, Иван.

Според Асоциация "Активни потребители" цените в магазините ще продължат да са високи до края на годината.  

"Илюзия е, че инфлацията ще изчезне от днес до петък. Тя се спира бавно и то не с еднократни кампанийни действия, а със системна, целенасочена, която дава резултати – не толкова внезапно, колкото хората си представят", коментира Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".

След множество проверки от Комисията за защита на конкуренцията са категорични - значителният ценови ръст на хранителните продукти на едро и на дребно чисто обективно не намира пазарна обосновка в разходите на производителите и другите участници във веригата за дистрибуция.

Според служебния министър на земеделието държавата прави всичко възможно да овладее високите цени на стоките 

"Едновременно земеделците са недоволни, защото аз знам изкупните цени на всяка от тях, а едновременно и веригите. Държавата направи нарочен щаб, ние сме с полувързани ръце, защото можем да разполагаме само с това, което може да прави МС и наредби. Чакаме и парламента с редица предложения към тях. Този дебат ще продължи", заяви Явор Гечев.

Проверките на КЗК в търговските вериги продължават.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук